САЩ се подготвя за нов ураган

Бахамските острови започнаха най-голямата евакуация в историята си заради Ирма

OFFNews 06 септември 2017 в 07:50 4935 1

САЩ се подготвя за нов ураган

Нов силен ураган се очаква да удари САЩ в неделя. Властите във Флорида въведоха извънредно положение на територията на всички 67 щатски окръга заради приближаването на урагана Ирма, който е от пета степен, съобщава БТА, като се позовава на световни информационни агенции.

Издадена е заповед за евакуация на жителите на островите край бреговете на Флорида. Магистралите в щата временно ще бъдат безплатни, така че желаещите да могат да се евакуират по-лесно. 

Над 7000 души от Националната гвардия са мобилизирани да съдействат на властите при извършване на спасително-издирвателни операции, ако е необходимо. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди да се окаже помощ на Флорида, американските Вирджински острови и Пуерто Рико във връзка с приближаването на урагана.

Американският Национален център за ураганите обяви Ирма за най-силния от всички урагани, наблюдавани досега в Атлантическия океан, извън пределите на Карибския басейн и на Мексиканския залив, където по-принцип водата е по-топла и подхранва по-мощни стихии. 

Очаква се бурята да достигне ветрове от скорост близо 300 км в час. 

Властите на Бахамските острови започнаха най-голямата евакуация в историята на страната заради урагана Ирма.

Евакуира се населението от островите в южната част на архипелага, откъдето се очаква да мине стихията. Хората ще бъдат прехвърлени в град Насау на остров Ню Провидънс.

В първите, връхлетени от урагана острови Антигуа и Барбуда властите призоваха хората да не излизат и спряха електричеството. Призивът към населението завършва с думите "И нека Бог пази всички нас!".

Очаква се ураганът да премине през Американските и Британските Вирджински острови, Пуерто Рико, Доминиканската република, Хаити и Куба, преди да достигне Флорида през уикенда. 

Същевременно стана ясно, че на 12 септември по четири големи американски телевизии - Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си и Фокс, както и във Фейсбук, Туитър и ЮТюб, ще бъде излъчен телетон с участието на редица звезди, в това число и Бионсе, която е родена в град Хюстън. Той е озаглавен "Ръка в ръка" и средствата от него ще бъдат за пострадалите от бурята Харви, засегнала щата Тексас и щата Луизиана. В телетона ще участват Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Джейми Фокс, Рийз Уидърспуун, Опра Уинфри, Барбра Стрейзънд, Матю Макконъхи и др.

По-късно днес пък президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви кои организации ще получат неговото дарение от 1 милион долара в помощ на пострадалите от Харви, предаде Асошиейтед прес, като цитира говорителката на Белия дом Сюзан Сандърс. Средствата са от личния фонд на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!