САЩ със санкции за хора, свързани с Асад

OFFNews 25 ноември 2015 в 22:21 2989 2

Кирсан Илюмжинов

САЩ наложи санкции на редица лица, свързани с режима на сирийския президент Башар Асад.

В списъка е включен и руският бизнесмен и председател на Световната шахматна организация Кирсан Илюмжинов, както и АКБ "Руски финансов алианс", в която според руски медии той притежава 19.03% от акциите.

Сред санкционираните е и председателят на Управителния съвет на банката - сириецът Мудалал Мтанюс Хури.

Американското финансово министерство уточнява, че Илюмжинов е включен в списъка заради управителя на Централната банка на Сирия Адиб Маялех, който вече е обект на санкции, както и с един от неговите подчинени Батул Раид. Маялех и Раид са заподозрени, че незаконно доставят оръжие в Сирия.

Председателят на управителния съвет на банката Мудалал Хури е включен в списъка, защото е съдействал на сирийското правителство, а освен това е представлявал свързани с режима на президента Асад бизнеси в Русия.

Освен това Хури притежава или контролира пет от санкционираните фирми - АКБ, кипърските Ezegoo, Hudsotrade и Primax, както и базираната в Белиз Kremsont.

В списъка са включени още Жорж Хасуани. Той е бил посредник при закупуването на петрол от "Ислямска държава" от страна на сирийската власт. Обект на санкции е и сирийската фирма HESCO, както и гражданинът на Кипър Никос Николау, който е подпомагал Хури и свързаните с него компании.

Въведените санкции усложняват отношенията между Русия и САЩ. Непонятни са ни причините, поради които е взето това решение, коментира зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!