САЩ с препоръка към американците да преосмислят пътуванията си до Китай

OFFNews 03 юли 2023 в 15:59 1238 0

Паспорт и куфар

Снимка Pixabay

Багаж

Американците да преосмислят пътуванита до Китай заради произвол на правоприлагащите органи, забрани за напускане на страната и риск от несправедливо наложени наказания, препоръчва САЩ, предаде БТА. 

Препоръката е публикувана, след като през май 78-годишен американски гражданин бе осъден на доживотен затвор заради обвинение в шпионаж.

Смут бе предизвикан и в чуждестранната бизнес общност заради приет от Китай широкомащабен закон за контрашпионаж, което доведе до обиски на офиси, както и закон за санкциониране на чуждестранни критици.

"Правителството на Китайската народна република прилага произволно местни закони, включително издава забрани за напускане на страната на гражданите на САЩ и на други държави, без да позволява справедлив и прозрачен процес", пише в документа.

САЩ и преди са издавали предпоръки за преосмилени пътувания, но те до голяма степен са били свързани с предупреждения за опасностите заради затворените граници на Китай по време на пандемията от COVID-19.

От своя страна пък Китай издава свои собствени препоръки за пътуване в САЩ, в които предупреждава за опасността от престъпления, дискриминация, насочена към азиатците и високата цена на спешната медицинска помощ и реагира гневно на усилията на САЩ да подкопаят неговата авторитарна система, ръководена от Комунистическата партия.

Въпреки че страните предприемат някои стъпки за подобряване на връзките помежду си, в момента отношенията между САЩ и Китай са в най-критичното си състояние от години насам по отношение на търговията, технологиите, въпроса за Тайван и правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!