САЩ: Русия и Иран се опитват да повлияят на изборите

OFFNews 22 октомври 2020 в 14:10 1367 0

Джон Ратклиф

Снимка Wikipedia

Иран и Русия са се опитали да се намесят в президентските избори, заяви директорът на американското разузнаване Джон Ратклиф, цитиран от Ройтерс. Според него хакери от двете държави разполагат с информация за избирателите в САЩ, пише Би Би Си.

Директорът на ФБР Кристофър Рай пък заяви, че американските изборни системи все още са сигурни и устойчиви.

Съобщението за опити за намеса в изборите идва само две седмици преди вота за Белия дом. По-рано американските власти потвърдиха, че Русия се е намесила и в президентските избори през 2016 г.

Късно вечерта вчера на пресконференция Ратклиф заяви, че службите са потвърдили, че "Русия, и отделно Иран, са се сдобили с информация за регистрацията на американски избиратели." Той допълни още, че от Иран са изпратени имейли със заплахи, които целят да предизвикат протести и по този начин да навредят на президента Тръмп. Въпросните имейли изглеждали като изпратени от групата "Горди момчета", която подкрепя Тръмп. Те са били изпратени до демократи от най-малко четири щата, сред които Флорида и Пенсилвания.

Асошиейтед прес пояснява, че е възможно да са използвани избирателните списъци, в които освен лична информация, често се посочват и политически предпочитания.

Говорителят на Иран в ООН Алиреза Мирюсефи отрече тези твърдения. Той допълни, че: "Иран няма интерес да се намесва в изборите в САЩ и няма предпочитания към резултата."

Русия също отрече обвиненията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Тези обвинения идват всеки ден, всички са напълно безпочвени, не се основават на нищо", предава Би Би Си.               

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови