САЩ: Русия води широкомащабна операция за дезинформация в интернет

OFFNews 09 август 2020 в 11:47 4348 3

Русия осъществява широкомащабна онлайн операция, включваща редица уебсайтове, чрез които действа, за да създаде объркване около коронавируса чрез разпространяване на конспиративни теории и дезинформация. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ.

Aдминистрацията на президента Доналд Тръмп досега се пазеше от обвинения срещу Кремъл, особено в навечерието на предстоящите президентски избори в САЩ на 3 ноември.

Докладът на Държавния департамент съдържа подробности за методите на дезинформация, подкрепяни от Русия, която разпространява невярната информация в Интернет чрез мрежа от портали. Усилията на Кремъл през последните месеци бяха насочени към теориите на заговора за произхода и разпространението на пандемията от коронавирус, се казва в доклада.

“Русия играе важна роля за създаването и разпространението на дезинформация и пропаганда по много теми”, заяви Леа Габриел, ръководител на Центъра за глобално ангажиране на Държавния департамент.

Държавният департамент изброи повече от шест уебсайта, които действат като посредници на Русия, разпространявайки поредица от конспиративни теории за пандемията чрез социални медии. Това са все горещи теми за световната общественост, които се обсъждат в платформи като Фейсбук, Туитър и Инстаграм.

Тези онлайн медии изглежда са независими от руското правителство, но в действителност служат като “връзка” между Кремъл и финансираните от Русия медии, които често насърчават същата дезинформация чрез своите канали, каза Габриел.

“Ето защо те са ефективни. Трудно е за обикновения човек, който четат в интернет, когато види тези страници, да разпознае връзката им с Русия”, добави тя.

Русия многократно отрича твърденията на САЩ, че тя стои зад онлайн дезинформацията, а миналата седмица заяви, че подобни твърдения са “постоянни фобии”.

Порталите, идентифицирани от Държавния департамент, насърчават теориите за конспирация, които твърдят, че COVID-19 е създаден в лабораторията като биологично оръжие, че Бил Гейтс планира да използва пандемията като оправдание за инжектиране на микрочипове в хората и че плановете за коронавирусна ваксина са просто приходи на фармацевтични компании. Не са представени доказателства за тези твърдения.

„Русия има дълга история на разпространение на дезинформация относно здравословните и научните проблеми. Руската дезинформация използва страх и объркване”, заяви Габриел.

По БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

09.08 2020 в 21:46

Ахахахахаха, сладури!

25665

2

Victimized

09.08 2020 в 15:59

Какво ще рече "конспиративни теории и дезинформация", ако се разровя ще ви изкарам цитати от изказвания на най-високо държавно ниво в САЩ, ЕС както и от СЗО и CDC в САЩ от да речем февруари-март, ще излезе, че и те са разпространявали дезинформация и конспиративни теории.
Понеже всички помним как Фаучи излезе и каза, че маските са излишни и не помагат, сега ни обяснява, че е било за да запазят количества за медицинския персонал. Същото каза и нашия глава на щаба, който после се врътна на 360, след като беше заявил, че вируса е по слаб от втората вълна грип.
Цялата ситуация е обсипана с противоречия идващи от най-високото ниво, след като СЗО до последно отказваше да повярва, че "вируса" ще мигрира от Китай, а сега говорят за края на света.
Тъжното е, че медиите просто преписвате изявления на "авторитети" без да мислим критично, без да искаме да изясним позициите, просто стенографи на тираните......

10372

1

elbarbudo

09.08 2020 в 14:55

Както винаги крадецът вика "дръжте крадеца"!