САЩ разследват руския олигарх Олег Дерипаска, нарушил санкциите

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2022 в 08:22 1790 1

Олег Дерипаска и руският президент Владимир Путин на среща на върха на главните изпълнителни директори на АПЕК в Пекин, Китай. 10 ноември 2014 г.

Снимка Getty Images

Олег Дерипаска и руският президент Владимир Путин на среща на върха на главните изпълнителни директори на АПЕК в Пекин, Китай. 10 ноември 2014 г.

САЩ разследват руския милиардер Олег Дерипаска. Срещу бизнесмена е повдигнато обвинение за заобикаляне на санкциите, наложени му след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

54-годишният основател на алуминиевия гигант "Русал" (RUSAL)- втората по големина алуминиева компания в света по първична продукция - е сред десетките руски олигарси и държавни служители, включени в черния списък на Вашингтон през 2018 г. в отговор на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., за да помогне на Доналд Тръмп да стане президент.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че Дерипаска е нарушил санкциите, като е използвал финансовата система на САЩ, за да поддържа три луксозни имота, и е наел жена, която да купи музикално студио в Калифорния от негово име.

"След несправедливото и непровокирано нахлуване на Русия в Украйна обещах на американския народ, че Министерството на правосъдието ще работи за привличане към отговорност на онези, които нарушават нашите закони и застрашават националната ни сигурност", заяви в изявление главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. "Днешните обвинения показват, че изпълняваме това обещание."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови