САЩ продължават да нанасят удари по цели на хутите в Йемен

OFFNews 05 февруари 2024 в 10:29 2077 2

RAF Typhoon FGR4

Снимка Министерство на отбраната на Великобритания

САЩ продължават да нанасят удари по цели на хутите в Йемен. Военните обявиха, че са унищожили крилати ракети за наземно нападение и четири противокорабни ракети, които хутите в Йемен са се готвели да изстрелят срещу кораби в Червено море.

Новите атаки идват след съвместна операция, извършена срещу хутите от САЩ и Обединеното кралство в събота. Това е третата атака от координирани удари срещу подкрепяната от Иран йеменска групировка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да пристигне в Близкия изток, а този следобед Съветът за сигурност на ООН ще обсъди последните удари, пише Би Би Си.

Атаките на хутите принудиха големите корабни компании да избягват жизненоважния воден път, оказвайки влияние върху международната търговия, като принуждава корабите да предприемат по-дълго пътуване, за да достигнат до Европа.

Представители на хутите обещаха да отговорят на САЩ. В отговор на съботните атаки военният говорител на групировката Яхя Сареа написа на X: „Тези удари няма да ни възпрат от нашата морална, религиозна и хуманитарна позиция в подкрепа на издръжливия палестински народ в Ивицата Газа и няма да останат без отговор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

05.02 2024 в 11:18

Да-а, време е да се въздаде на брадаточалмалийската република Иран. След което на Хуйло ще му свършат бързо дроновете у Украйна, а африканските племена ще помолят коленопреклонно Израел за прошка и малко хуманитарка.
И ще настъпи мир (ジ) ✡ ✊

615

1

швейк

05.02 2024 в 10:57

Какви удари, какво чудо? Изравнете всичко там, направете чакъл от колибите им и приключвайте тази драма. До кога ще търпим пещерняци да имат мнение и претенции? Всяко късостеблено диктаторче в момента си мисли, че може да си прави каквото иска.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика