САЩ и Великобритания отново нанасят удари по цели на хутите в Йемен

OFFNews 04 февруари 2024 в 08:02 4171 1

Снимка Getty Images

САЩ и Обединеното кралство отново нанесоха съвместни удари по цели на хутите в Йемен, съобщава Би Би Си. Поразени са 36 цели в 13 места. 

Атаката идва, след като в петък САЩ атакуваха 85 цели в Сирия и Ирак в отговор на смъртоносна атака с дрон срещу американска военна база, където загинаха трима американски войници. Белият дом обвини подкрепяна от Иран милиция за нападението тогава. Иран отрече да е замесен и нарече обвиненията "безпочвени".

"Това колективно действие изпраща ясно послание към хутите, че те ще за по-нататъшни последствия, ако не прекратят незаконните си атаки срещу международни кораби и военноморски кораби. Няма да се поколебаем да защитим живота и свободния търговски поток в един от най-критичните водни пътища в света", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в изявление.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че атаките на хутите срещу търговски и военни кораби в Червено море са "незаконни и неприемливи".

"Наше задължение е да защитим невинни животи и да запазим свободата на корабоплаването", добави той.

През последните няколко седмици САЩ извършиха над 10 удара по обекти на хутите, но не успяха да спрат атаките на групировката.

Управляваната от хутите Йеменска информационна агенция Саба (Saba) съобщи, че САЩ и Великобритания са извършили 14 рейда в провинциите Таиз и Ходейда.

Вчерашните удари са третата масирана обща операция на САЩ и Великобритания за поразяване на пускови установки, радарни обекти и дронове на хутите. Във видео, споделено онлайн от хора в йеменската столица Сана, се чуват експлозии и се вижда взрив, осветяващ нощното небе. Според местни жители експлозиите са станали близо до сгради, свързани с президентския комплекс, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

04.02 2024 в 08:25

Няма ли некой да писне за "хуманитарна катастрофа" сред миролюбивите цивилни хути?!
Закъснявате, почвайте.... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!