Хутите наредиха на американските и британските граждани да напуснат Йемен

OFFNews 24 януари 2024 в 17:50 3096 3

хути

Снимка БГНЕС

Властите в контролираните от движението "Ансар Аллах" (на бунтовниците хути) райони на Йемен дадоха срок от един месец на американските и британските служители на ООН и на британските и американските сътрудници на действащите в Сана хуманитарни организации да си тръгнат, предаде Ройтерс, като се позова на документ и изявление на представител на хутите от днес.

"Министерството подчертава, че трябва да уведомите служителите и работниците си с американско и британско гражданство да напуснат страната в 30-дневен срок", се казва в писмо на външното министерство на хутите до временно изпълняващия длъжността хуманитарен координатор на ООН за Йемен Питър Хокинс, цитирано и от БТА.

Документът съдържа и нареждане към чуждестранните организации да не наемат на работа в Йемен хора с подобна националност.

Главният преговарящ на хутите Мохамед Абдулсалам потвърди истинността на писмото.

Решението беше взето, след като САЩ и Великобритания, с подкрепата и на други страни, нанесоха удари по военни цели на проиранската групировка, която в последно време предприе нападения срещу международното търговско корабоплаване в Червено море в знак на солидарност с палестинците в подложената на израелски бомбардировки Ивица Газа.

От канцеларията на Хокинс, самият той британски гражданин, засега на са отговорили на запитване за коментар. Няма официална реакция и от посолствата в Йемен на Вашингтон и Лондон.

След близо десетгодишна война срещу подкрепяната от САЩ арабска коалиция срещу хутите шиитските бунтовници контролират голяма част от Йемен. Войната до голяма степен премина в замразен конфликт, след като на бойното поле се установи трайна патова ситуация и военните действия бяха прекратени; въпреки това на фронта няма официално действащо спиране на огъня, тъй като последното временно примирие, договорено с посредничеството на ООН, се провали.

Американски и британски военни самолети, кораби и подводници нанесоха десетки удари в Йемен в отговор на нападенията на хутите, които принудиха контейнеровозите да заобикалят Червено море, през което е най-бързата водна връзка между Азия и Европа.

Вчера силите на Вашингтон и Лондон отново атакуваха хутите, а мишена на поредните удари бяха ракетни установки и радарни станции на хутите, съобщи Пентагонът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

25.01 2024 в 00:08

Хуманитарните организации просто да се изнесат от Йемен.

318

2

Valioka

24.01 2024 в 23:52

Надявам се да не е дългосрочен...

305

1

Старик

24.01 2024 в 19:49

Няма такова унижение за Америка, джо байдън заедно с обама надминаха и самият джими картър по неадекватност и глобални негативни последствия в дългосрочен план!
 
X

Да помогнем на украинските деца!