САЩ: Преговори с Русия – само в присъствието и на Украйна

OFFNews 31 март 2014 в 07:56 5563 3

Джон Кери

Снимка AFP

„Няма да приемем да се продължава напред без легитимното правителство на Украйна да седи на масата. Няма да има никакви решения за Украйна без присъствието на самата Украйна“.

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, след среща в Париж с руския външен министър Сергей Лавров, с когото обсъдиха кризата в Украйна.

След края на разговорите Лавров и Кери не дадоха съществени подробности около обсъжданията.

Кери заяви, че руската идея за федерализация на Украйна не е била обсъждана на срещата, защото „не би било честно да се прави това без присъствието на украинци на масата“.

Тезата на Сергей Лавров обаче бе съвсем друга. На отделна пресконференция руският външен министър заяви, че е провел с Кери „конструктивен разговор“ по темата за федерализацията на Украйна.

Редица европейски анализатори разкритикуваха разговорите между Кери и Лавров, защото на масата на преговорите не е присъствал нито един представител на ЕС.

Срещата между Кери и Лавров дойде два дни, след като президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха ситуацията по телефона и стигнаха до съгласие за дипломатично решение в Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews