САЩ настояват Северна Македония да започне преговори с ЕС до седмици

Георги Савчев 30 ноември 2020 в 15:36 4394 0

Филип Рикер

Присъединяването към ЕС остава наш основен общ интерес и ще продължим да настояваме с нашите европейски партньори за провеждане на междуправителствена конференция със Северна Македония по време на германското председателство.

Това заявява помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Филип Рикер в писмо до македонския премиер Зоран Заев. 

Германското председателство на ЕС приключва в края на годината, а провеждането на междуправителствена конференция ще означава начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Пиша Ви, за да споделя нашето разочарование, че страните членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение за одобряване на преговорната рамка за Северна Македония, посочва в писмото си до Заев Рикер.

Насърчаваме вас и страните членки на ЕС да продължите да решавате двустранни спорове извън процеса на присъединяване, докато кандидатите за членство в ЕС в същото време продължават напред, като отварят и затварят преговорни глави, заявява още помощник-държавният секретар на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови