САЩ наредиха незабавно изтегляне от Украйна на семействата на дипломатите си, Великобритания ги последва

OFFNews 24 януари 2022 в 07:53 7121 4

Снимка Getty Images

Сградата на посолството на САЩ в Киев

Държавният департамент нареди незабавно изтегляне от Киев, Украйна, на семействата на служителите в посолството на САЩ заради заплаха от руски военни действия и разреши на дипломатите да напуснат по тяхно желание, докато президентът Джо Байдън задълбочава усилията за увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа, за да противодейства на Русия.

След американското решение Великобитания предприе същия ход. Страната изтегля дипломатическия си персонал, предаде Би Би Си.

Страните от ЕС засега се въздържат от подобно действие.

ЕС не планира изтегляне от Украйна и очаква САЩ да кажат защо го правят

Белгийските въоръжени сили обаче са "в пълна бойна готовност" заради напрежението между Русия и Украйна, съобщават днес местни медии, като се позовават на изявление на белгийския началник на отбраната адмирал Мишел Хофман.

"По всяко време Русия може да започне военни действия - се казва в изявление на американското посолство. - Властите няма да са в състояние да евакуират американски граждани при подобни непредвидени обстоятелства."

Държавният департамент разрешава изтеглянето на мисията в Украйна от предпазливост, поради продължаващите руски усилия за дестабилизиране на страната и подкопаване сигурността на украинските граждани и други, посещаващи или пребиваващи в Украйна. Обсъдихме тази стъпка с украинското правителство, се казва още в съобщението.

Посолството ще остане отворено.

САЩ уверяват, че продължават да подкрепят Украйна и че решението им няма да повлияе на ангажимента им за намиране на дипломатическо решение въпреки "дъбоко обезпокоителното струпване на сили на Русия" по границата с Украйна.

От американското външно министерство посочват, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна". В съобщението се казва още, че условията в "окупирания от Русия Крим и контролираната от Русия източна част от Украйна са непредвидими" и могат бързо да се влошат.

Държавният департамент също предупреди американските граждани да не пътуват до Русия заради напрежението по границата с Украйна.

Очаква се тази седмица Съединените щати да връчат на Русия в писмена форма своите притеснения за случващото се и варианти за деескалация след срещи между дипломати от двете страни. Администрацията на президента Джо Байдън уверява, че при каквото и да ново влизане на руски военни части в Украйна ще има бърза и сериозна реакция, но някои законодатели настояват за налагане на санкции още сега.

Според "Вашингтон пост" администрацията на Байдън обмисля контрол на износа, който да нанесе удар по стратегически руски индустрии. Държавен служител, цитиран от изданието казва, че при инвазия на Москва може да се стигне до блокиране на износа до Русия на неща като изкуствен интелект, квантови компютърни системи, както и такива, свързани с гражданската авиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

24.01 2022 в 09:30

"незабавно" е по подходяща дума от "моментално". има тънък нюанс.

пращат военни, махат цивилни, какво очаквате?

11178

2

Крушата

24.01 2022 в 09:23

Кои първи напускаха потъвещият кораб?
Мишленцата :D