Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС не планира изтегляне от Украйна и очаква САЩ да кажат защо го правят

OFFNews 24 януари 2022 в 12:05 3085 1

Снимка БТА/АП, архив

За момента Европейският съюз не планира изтегляне на семействата на своите дипломати от Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Той коментира темата, след като САЩ разпоредиха незабавно изтегляне на семействата на дипломатите си от Киев с мотива, че се очаква военно нападение от Русия. Великобритания ги последва. Лондон изтегля дипломатите си от украинската столица.

"Няма да направим същото, защото не знаем за никакви конкретни причини. Държавният секретар (на САЩ) Антъни Блинкън обаче ще ни информира", заяви днес Борел пред репортери при пристигането си за среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, към която се очаква Блинкън да се присъедини следобед онлайн.

Очаква се външните министри от ЕС да отправят поредно предупреждение към Русия заради струпаните нейни войски на границата ù с Украйна.

Украинското министерство на външните работи определи като "преждевременно" изтеглянето на семействата на служителите на американското посолство. Коментара направи говорителят на министерството Олег Николенко, пише ТАСС.

Междувременно Европейската комисия предложи днес на Украйна да бъде отпусната икономическа помощ за 1,2 милиарда евро. Призоваваме Европейският парламент да одобри бързо предложението, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

През последните години Киев е получил от ЕС помощ за 17 милиарда евро. Фон дер Лайен изрази готовност тази година ЕК да предостави на Украйна двойно повече безвъзмездни средства - до 120 милиона евро. Ивропейският инвестиционен план за страната предвижда привличането на 6 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews