САЩ и Южна Корея постигнаха ключово ядрено споразумение

OFFNews 27 април 2023 в 10:03 1555 0

Южнокорейският президент Юн Сук-йол и американският му колега Джо Байдън.

Снимка БТА/АП

Южнокорейският президент Юн Сук-йол и американският му колега Джо Байдън.

САЩ и Южна Корея постигнаха забележително споразумение за противодействие на севернокорейската ядрена заплаха, предаде Би Би Си.

Вашингтон се съгласи периодично да разполага американски ядрени подводници в Южна Корея и да включва Сеул в операциите си по ядрено планиране. В замяна Южна Корея пое ангажимента да не разработва собствени ядрени оръжия.

Декларацията от Вашингтон ще засили сътрудничеството на съюзниците за възпиране на севернокорейско нападение, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

И в двете страни нараства загрижеността за ядрената заплаха от Северна Корея. Пхенян разработва тактически ядрени оръжия, които могат да бъдат насочени срещу Южна Корея, и усъвършенства оръжията си с далечен обсег, които могат да достигнат континенталната част на САЩ.

САЩ вече имат договорно задължение да защитават Южна Корея и преди са обещавали да използват ядрени оръжия при необходимост. Но в Южна Корея се надигат призиви страната да продължи да осъществява собствена ядрена програма.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол беше на държавно посещение в Белия дом и заяви, че Вашингтонската декларация бележи "безпрецедентен" ангажимент на САЩ да засилят отбраната, да възпират нападения и да защитават съюзниците на САЩ чрез използване на ядрени оръжия.

Според високопоставен служител на администрацията новото споразумение е резултат от няколкомесечни преговори.

Защо южнокорейците искат ядрена бомба

В рамките на новото споразумение САЩ за първи път от 40 години насам ще изпратят в Южна Корея ядрена подводница и други стратегически средства, включително бомбардировачи с ядрено оръжие.

Двете страни ще създадат и Консултативна група по ядрени въпроси, която ще обсъжда ядреното планиране.

Политиците в Сеул отдавна настояват Вашингтон да ги включи в по-голяма степен в планирането на това как и кога да се използват ядрени оръжия срещу Северна Корея. Тъй като ядреният арсенал на Северна Корея се разраства и усъвършенства, южнокорейците се опасяват, че ще бъдат държани в неведение за това какво би накарало Байдън да натисне ядрения бутон от тяхно име.

Страхът, че Вашингтон може да изостави Сеул доведе до призиви към Южна Корея да разработи свои собствени ядрени оръжия. През януари Юн разтревожи политиците във Вашингтон, когато стана първият южнокорейски президент, който бе първият, поставил тази тема в дневния ред от десетилетия насам. За САЩ стана ясно, че успокоителните думи и жестове вече не са достатъчни и че ако искат да разубедят Южна Корея да създаде свои собствени бомби, трябва да предложат нещо конкретно. Освен това Юн ясно заяви, че очаква да се върне от Вашингтон у дома след постигнат "осезаем" напредък.

Дуйон Ким от Центъра за нова американска сигурност заяви, че за Южна Корея е "голяма победа" да участва в ядреното планиране. "Досега ученията на маса приключваха преди решението на Вашингтон да използва ядрени оръжия. САЩ смятаха, че подобна информация е твърде класифицирана, за да я споделят, но е важно да се тренира и обучаваме за това“, казва Ким.

Новата Консултативна група по ядрена енергетика отговаря на изискванията и осигурява по-голямото участие, за което настоява южнокорейското правителство. По-големият въпрос обаче е дали тя ще успее да разсее тревогите на обществеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!