САЩ готвят контраоферта на Гърция за „Турски поток“

OFFNews 23 април 2015 в 12:50 7829 20

САЩ готвят контраоферта на предложението на руската компания „Газпром“ за Атина да инвестира в гръцката част от газопровода „Турски поток“. Това съобщи гръцкият външен министър Никос Кодзиас, съобщиха световни агенции.

Русия обяви, че се подготвя строежа на газопровода „Турски поток“, който ще минава по дъното на Черно море до Турция и границата с Гърция.

Атина вече обяви желание да се включи в проекта, а скоро трябва да бъде подписан и меморандум за строителството на гръцката част от проекта.

В същото време „Газпром“ обеща на Гърция споразумение за доставка на газ на ниска цена, което беше определено от гръцкото външно министерство като „добра оферта“. Кодзиас допълни, че Атина разглежда това предложение от икономическа, а не от политическа гледна точка.

В момента Кодзиас е на 5-дневно посещение във Вашингтон. Той се е срещнал с държавния секретар Джон Кери, който е обещал да изпрати американски представител в Гърция с контрапредложение на офертата на „Газпром“.

В началото на декември миналата година руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта „Южен поток“. Решението беше потвърдено от директора на „Газпром“ Алексей Милер.

По-късно той обяви, че планираният газопровод, по който трябваше да тече руски газ за Европа, за да се заобиколи трансфера през Украйна, ще стига до Турция и границата с Гърция. Милер подчерта, че газопроводът ще бъде готов до 2019 г. и оттогава газ от Русия за ЕС ще тече само по този тръбопровод, затова европейските страни трябва да са готови с инфраструктура, чрез която този газ да достигне до потребителите.

Очаква се газопроводът да е с капацитет 63 млрд. кубически метра, 14 млрд. от които ще бъдат доставяни за Турция, а останалите – до границата с Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!