Гърция, Сърбия, Македония и Унгария поискаха да участват в „Турски поток“

OFFNews 08 април 2015 в 14:30 6254 11

Снимка Архив

Гърция, Сърбия, Македония и Унгария са заявили желания да участват в проекта „Турски поток“, съобщи "Коммерсант".

Външните министри на тези страни се срещнаха във вторник в Будапеща, за да обсъдят участието на страните в проекта.

По информация на изданието към проекта се очаква да се включи и Австрия. 

На срещата в Будапеща е била приета декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни. На срещата е присъствал наблюдател от Европейската комисия. 

Участниците са потвърдили желанието си да се включат в проекта въз основа на маршрута, оповестен през февруари от руския президент Владимир Путин. Тръбата се планира да мине от Русия по дъното на Черно море през Турция, а крайната дестинация ще бъде австрийският град Баумгартен.

Газовите преговори вероятно ще са сред ключовите теми на предстоящата среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас и Путин.

Ако Гърция потвърди участието си в "Турски поток", "Газпром " ще може да реши проблема с газовите доставки за Европа, заобикаляйки Украйна, без да се правят големи промени в сегашните споразумения с потребителите си, пише изданието.

Основният проблем пред новосформираната коалиция е финансирането на проекта. В момента "Газпром" има много ограничен достъп до средства от Запада, а евопейското законодателство забранява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея газ. Сред възможните решения е създаването на европейски консорциум, който да поеме строежа на тръбата, допълва "Коммерсант". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!