Гърция, Сърбия, Македония и Унгария поискаха да участват в „Турски поток“

OFFNews Последна промяна на 08 април 2015 в 14:30 5618 11

Снимка Архив

Гърция, Сърбия, Македония и Унгария са заявили желания да участват в проекта „Турски поток“, съобщи "Коммерсант".

Външните министри на тези страни се срещнаха във вторник в Будапеща, за да обсъдят участието на страните в проекта.

По информация на изданието към проекта се очаква да се включи и Австрия. 

На срещата в Будапеща е била приета декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни. На срещата е присъствал наблюдател от Европейската комисия. 

Участниците са потвърдили желанието си да се включат в проекта въз основа на маршрута, оповестен през февруари от руския президент Владимир Путин. Тръбата се планира да мине от Русия по дъното на Черно море през Турция, а крайната дестинация ще бъде австрийският град Баумгартен.

Газовите преговори вероятно ще са сред ключовите теми на предстоящата среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас и Путин.

Ако Гърция потвърди участието си в "Турски поток", "Газпром " ще може да реши проблема с газовите доставки за Европа, заобикаляйки Украйна, без да се правят големи промени в сегашните споразумения с потребителите си, пише изданието.

Основният проблем пред новосформираната коалиция е финансирането на проекта. В момента "Газпром" има много ограничен достъп до средства от Запада, а евопейското законодателство забранява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея газ. Сред възможните решения е създаването на европейски консорциум, който да поеме строежа на тръбата, допълва "Коммерсант". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2015 в 18:03

Голяма тревога обхванала някои, че България не била взела участие в една среща на 7 април в Будапеща на няколко страни, които се били събрали да обсъждат бъдещето на газопровода "Турски поток". "Видяхте ли!", "Аз нали ви казвах!" и "Пак ни подминаха!" бяха преобладаващите тревожни прозрения.

България наистина изолира себе си от енергийните пазари и мрежи в Югоизточна Европа, но това няма нищо общо с "Турски" или с който и да било друг вариант на "Южен поток".

България се самоизолира главно с това, че не създава енергиен пазар

- както газов, така и електрически, както национален, така и регионален.

България упорито отказва да поеме пазарна и регионална инициатива. Но дали пазар се гради с тръби? Или с кабели? Не. Пазар се гради със закони, които гарантират конкуренция и с регулатор, който се занимава с това, с което енергийният регулатор трябва да се занимава – постоянно да отстранява пречките пред развитието на пазара.

"Турски поток" най-вероятно няма да бъде построен. Ако бъде построен, България ще има само полза от него, защото липсата на пазарна логика на проекта ще доведе до свръхпредлагане и възможно падане на цената.

Смята се, че Турция е заобиколена от 70% от известните в света газови и нефтени залежи. Русия много искаше да избегне турското трасе, за да не трябва да се занимава с

турското нежелание да увеличава зависимостта си от руски газ

Сега обаче "Газпром" ще трябва да опита да мине през Турция. Оттам ще минат и доставките от Азербайджан. Както вървят нещата с Иран, скоро към Турция може да тръгне и ирански газ (а Иран е страната с най-големи газови залежи в света). Газ от Северен Ирак може също скоро да потегли към Турция. Залежите в Източното Средиземноморие са също значителни.

Тръби и газ ще има. Капацитетът на терминалите за втечнен газ в Западна Европа, в Турция и в Гърция и сега стои в най-добрия случай запълнен наполовина. (Неизползваният капацитет на терминалите за втечнен газ е приблизително равен на газа, който ЕС внася от Русия.)

Онова обаче, което в крайна сметка има значение е цената на газа, която потребителите плащат. Дали газът ще идва през Турски или Аржентински поток няма особено значение.

За да свали цената на газа в страната,
правителството трябва да ускори всички проекти

които могат да помогнат на създаването на газов пазар и най-вече да създаде условия, в които пазарът да се развива сам (защото не е редно правителството да създава самия пазар). Това са най-вече интерконекторите със съседни страни.

Ако правителството и българският бизнес имат малко повече самочувствие може да се разходят до Виена, Букурещ, Анкара, Загреб, Тунис, Алжир, Баку и да видят какво още може да се направи. Не е да няма какво.

Украйна например намали цената си със 100 долара на 1000 кубически метра. Направи го по един много прост начин, макар и с трагично закъснение. Украйна не си построи още една тръба до Русия, а

просто престана да внася газ от Русия

Тогава Газпром сам предложи да намалят цената. Това е пазарен урок от първи клас. Ако има повече, струва по-малко.

Литва инсталира плаващ терминал за втечнен газ. Още преди да бъде завършен терминала, Литва договори отстъпка от 20% за доставките си от Газпром. Когато Италия даде да се разбере, че смята да води сериозни разговри за алтернативни доставки за газ, включително и втечнен газ, Газпром намали цената на газа за Италия с 30%, за да намали риска от конкуренция.

Цената на газа, или на каквото и да било, не пада защото до теб е дошла тръба, път или камион, а защото има избор и търговия. Колкото и тръби да си построим, цената ще е все висока, ако нямаме избор.

Затова газопроводните сбирки на съседите сами по себе си не бива да ни притесняват.

България обаче трябва да направи две неща

И да ги направи амбициозно, дори агресивно.

Първо, ние трябва да използваме всички лостове на член на Европейския съюз, за да не бъдат допускани никакви изключение от конкурентните правила на Третия енергиен пакет (този, с чието спазване Газпром не можа да се примири). Тогава колкото повече турски потоци бъдат построени, толкова по-добре, независимо дали минават или не през България.

Второ, правителството трябва

брутално да разчисти всеки опит за забавяне на изграждането на газови интерконектори

които биха могли да осигурят различни източници на газ. Години наред интерконекторите, които могат да осигурят кризисни или постоянни пазарни алтернативни доставки, се блокират с дребни бюрократични пръчки в колелата на иначе лесни за реализация проекти.

Накрая, нека да не забравяме, че за България газът е маргинален източник на енергия и представлява само около 10-12% от енергийното и потребление. Малко вероятно е този дял да се увеличи. Газът е скъп и неконкурентоспособен спрямо други енергийни източници, особено за отопление. Употребата на газ в Европа спада, а потенциалните източници са много. Срещата в Будапеща няма ни най-малко да промени тази тенденция.

08.04 2015 в 17:52

Либерасти, педероатлантици, еврогейове и герберасти съсипват държавата, а тъпите българи, които гласуват за тях, още дълго ще подсмърчат след опашката на Европа, на която хич не й пука за тях!

08.04 2015 в 17:27

Либерасти, педероатлантици, еврогейове и герберасти съсипват държавата, а българинът тъп, който гласува за тях, още много ще подсмърча след опашката на Европа.

08.04 2015 в 16:17

Роси, не тролствай. "Син поток" е с проектна мощност 16 млрд. куб. метра газ годишно. Но проектна мощност е едно, а работната - друго. Ето ти данните, от 2011 г. капацитетът на "Син поток" е запълнен:
Поставки газа по газопроводу «Голубой поток»
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Поставки в Турцию всего, млрд куб. м
19,9 23,4 23,8 20 18 26 27 26,7
Поставки в Турцию по «Голубому потоку», млрд куб. м 7,5 9,5 10,1 9,8 8,1 14 14,7 13,7
Източник: Сайтът на "Газпром"

08.04 2015 в 15:53

Ех, Бирници и прочие хорица, нима не разбирате, че Раша прави десант в Европа, за да купува лабави държавици?!? На кукуво лято ще строи потоци, готова съм да се хвана на бас. Тя не може Синия поток да запълни, няма пари да си удържи инфлацията, икономиката и (то пък една икономика!) е наникъде... Пък и Иран се задава... Много се радвам, че не сме били поканени, че иначе ако бяхме отишли... Жалка путкинова акция, както и всичко останало...

08.04 2015 в 15:17

Сметките без кръчмаря продължават. Дори и "Турски поток" да се осъществи (крайно нереалистична прогноза най-малкото заради неопределените засега интереси на един основен играч - Турция), Путя ще резне и него защото няма да иска да позволи през газовия хъб да тече газ на други продавачи. За европейското законодателство пък - да не говорим. Иначе съм сигурен, че добра софра се е заформила по Маджарско - те са големи майстори! :)

08.04 2015 в 15:16

?това са пропаганда, измислици,

08.04 2015 в 15:07

Едно смислено мнение по темата, каквото със сигурност няма да прочетете тук:

"Министрите на Унгария, Сърбия, Македония, Турция и Гърция се събират в Будапеща, за да обсъждат бъдещето на "Турски поток". Да усещате някаква липса в тази петорка, да усещате коя страна се е превърнала в черната дупка, както, очевидно на Европа, така и на Русия?

Да, правилно сте разбрали - България я няма. Нещо повече, българското министерство на енергетиката е научило едва в края на миналата седмица за срещата и страната ни няма да има участник в нея, защото не е поканена.

Но как така? Нали "Турски поток" нямаше да се строи? Нали, според българските величави енергийни експерти, захлебили с американски пари, това бил невъзможен проект, някакви руски фантасмагории, напразно размахване на руската карта?

Сега, като се връщам назад, чета великолепни и нагласени анализи. Експертът по всичко Илиян Василев на 19 декември миналата година казва, че Русия не може да си позволи финансово "Южен поток" и заради това Путин бил го прекратил. Във величавия свят на грантовите измислици това означаваше, че и "Турски поток" е просто една неосъществима мечта, някакъв блян на проклетите евразийци, но не могат да си го позволят, а и горда Европа, размахала своя трети енергиен пакет, може да съсече всяка газова амбиция от гадните земи на силната водка. Само три месеца по-късно същият всичколог вече е ревизирал своите твърдения и сега вече казва, че "Турски поток" не можел да замести газа през Украйна. Ама как така бе, братле? Нали руснаците нямаха пари, нали нищо не можеха да построят. За три месеца, какво, проблемите си ли решиха?

Очевидно е, че тази плиткоумна грантова прослойка постоянно менти за истинското лузърско положение, в което се постави България със своята безгръбначна, лакейска и болезнено глупава политика. Защото не е само Василев. Всички негови клонинги говореха като андроиди, като някакви проповедници на лъжата, като пророци на огромната подмяна.

И срещата в Будапеща доказва именно това. В нея участват две страни от ЕС, които обаче, за разлика от нас, отказват да се примиряват с идеята за някакъв евентуален хъб, а действат реално в посока на своите интереси и заради това придърпват към себе си такива изключителни енергийни проекти, защото са наясно, че това е ефективният път за икономическо развитие. Само България води някаква халюцинаторна външна политика на "ценностите", резултатът от която е, че сами се напъхахме в девета глуха на геополитическата история. Сега на нас гледат единствено като на плацдарм, като на потенциална територия, от която да се води война, а в такива размирни райони никой не иска да инвестира. Дори едно хъбче няма да получим.

Спомням си, че преди около месец се появи една интересна новина. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер си държал в рамка в кабинета схема на газовите потоци около и в България, които му били нарисувани лично от Бойко Борисов. Схемата приличаше на творение на първолак, прекалил с хапчетата срещу температура и случайно прегледал книга за абстрактния експресионизъм. Ако газовикът, начело на страната, наистина милее за своята страна, трябва да направи спешно и невъзможното, да подобри отношенията на България с Русия, за да не останем изолирани от "Турски поток", защото случи ли се това, държавата ни наистина ще дерайлира, защото нищо, ама нищо не може да замести един толкова грандиозен проект.

Как така Гърция и Унгария могат да си позволят да водят независима политика, а България трябва да мъкне прангите на вечния слугинаж? Ужасният отговор, че не ни е виновна Русия, не ни е виновен дори и ЕС - виновно е вечното българско желание да сме на колене, а разни самозвани измекяри на чужда служба да ни обясняват, че това е принципна позиция.

Още когато в началото на декември миналата година стана ясно, че "Южен поток" няма да го има, траурните камбани трябваше да бият, за да ни напомнят със своя звън, че в момента преживяваме управление, което е готово да загроби всичко най-ценно. Сега България е изправена пред реалната опасност да бъде притисната в двойна вилка - от една страна, "Турски поток", който поетично я заобикаля, а от друга страна, американските фирми, които приватизираха украинската газопреносна мрежа евроатлантически и съюзнически да ни сапунисват с все по-високи цени. И съдбата на България е ясен пример за това докъде води безпринципната политика. Политика, която е подчинена на чужд интерес, няма как да не води до пропастта.

А спомняте ли си - на заседание на кабинета Бойко Борисов халюцинираше как ние ще открием огромни залежи, как България ще се превърне в огромен износител на газ. Къде е сега Борисов, за да ни каже кога почваме да ставаме Дубай на Балканите? Измисленият газ има една ужасявваща особеност - нито носи приходи, нито топли реално. На нас ни предложиха именно това - ерзац на външна политика, вдъхновени лакеи, които покгребаха единствения ни шанс да бъдем стратегически център. Сега плъховете, които се борят за останките от бунището, пак ще твърдят, че нищо особено не е станало, но тревогата, която се разнесе из форумите при обявяването на новината от началото, показва, че българите още не са изгубили своето усещане за реалност.

Ние просто се оказахме геополитически лузъри, защото оставихме на власт да дойде една безпринципна олигархокрация със западен речник, която действаше в противоречие с интереса на 95 на сто от българите. И резултатът е това, което виждаме днес - онези, истинските държави отиват да се съвещават, за да работят върху големи проекти.

А ние гледаме като братчетата на Гаврош отвън и се чудим как стана така, че останахме навън на студа, където нито газ, нито хъб, нито руски туристи, единствено една политическа пустиня и само придворните крясъци на лакеите навяват на теб скръб на сърцето..."

Прочети цялата статия тук: „Турски поток” и проповедниците на лъжата - - Поглед Инфо

08.04 2015 в 14:46

А не. Да си имаме уважението. Баце каза, че ще строим хъб. И кранчето ще бъде у нас. Тия как смеят да кроят други планове да ни заобикалят хъбчето. Аман от рубладжии.

08.04 2015 в 14:44

Мда-а-а,както изглежда т.н."турски поток" ще премине постепенно в турски кючек.Все отбор пачаври,начело с московската ханъма,която ве Ердоган вече я "разпечата"Очакваме да се включи и севернокорейското прасе