САЩ дават на Украйна 11,4 млн. долара за президентските избори

OFFNews 15 април 2014 в 14:57 5551 4

Джен Псаки

САЩ ще дадат на Украйна помощ от 11,4 млн. долара за организацията на предсрочните президентски избори, насрочени за 25 май. Това съобщи говорителката на държавния департамент Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Разчитаме, че финансовата помощ за Украйна ще способства провеждането на свободни, честни и мирни избори, посочи Псаки.

Парите ще бъдат използвани за поддържане на местни и международни наблюдатели, усъвършенстване на процеса на гласуване и обезпечаване на избирателите с необходимата информация.

Освен това САЩ ще окажат помощ на Украйна и за осъществяване на икономически реформи, в това число и на предвидените в програмата за сътрудничество с Международния валутен фонд, допълни Псаки.

Помощ ще бъде оказана и в борбата с корупцията и в откриването на незаконно изнесени от страната активи.

САЩ планират да окажат на Украйна и съдействие в областта на безопасността. Вниманието ни е насочено към дипломацията и икономическата помощ. Не виждане възможност в разрешаването на кризата по военен път, подчерта Псаки.

В понеделник стана ясно, че ЕС ще отпусне на Украйна общо 1,61 млрд. евро. 1 млрд. евро ще бъде отпуснат под формата на средносрочни заеми. Тази помощ ще се добави към обещаната помощ от 610 млн. евро, която до момента не беше отпусната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!