САЩ дали $5 млрд. за демократизация на Украйна

OFFNews 22 април 2014 в 10:33 6346 16

Виктория Нюланд

САЩ са инвестирали 5 млрд. долара в процеса по демократизирането на Украйна след разпада на СССР през 1991 г., заяви преди CNN помощник-държавния секретар на страната Виктория Нюланд.

„Парите бяха похарчени за подкрепа на стремежите на украинския народ да изгради силно и демократично управление, което да защитава интересите на страната“, коментира Нюланд.

Тя категорично отрече твърденията, че САЩ са спонсорирали антиправителствените демонстрации на Майдана, които доведоха до оставката на президента Виктор Янукович.

„Със сигурност не сме спонсорирали действията на Майдана. Това беше спонтанно движение и се отличава значително от проруските демонстрации, които в момента са обхванали Източна Украйна“, каза Нюланд.

Американският дипломат изрази притеснение, защото според нея Русия има сериозно участие в акциите на сепаратистите в Източна Украйна.

Тя коментира снимки, изпратени до CNN в понеделник, които според нея показват как в Източна Украйна се разхождат добре въоръжени и екипирани мъже, изглеждащи досущ като руските сили в Крим и войниците, с които Русия навлезе в Грузия през 2008 г.

Според Нюланд „брадатите мъже“, които „подозрително се появяват“ на снимките от Грузия през 2008 г., в Крим, а сега – и в Източна Украйна, най-вероятно са шпиони на ЦРУ.

Нюланд разкритикува руската политика по отношение на Киев и заяви, че Москва не работи за нормализиране на обстановката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!