Русия пленява с любовни звуци бойни US делфини

OFFNews 21 април 2014 в 22:20 8258 11

Снимка sxc.hu

Военен експерт-биолог твърди пред ИТАР-ТАСС, че „руските специалисти и моряци от военноморските сили могат да заловят и препрограмират използваните от САЩ бойни делфини”.

"Ако има нещо вярно в тази информация и ВМС на САЩ докарат за учения в Черно море делфини, които са специално обучени за диверсионни действия против кораби и военноморски бази, за Русия се появява прекрасна възможност да изпита в реална обстановка най-новите антидиверсионни средства, които са разработени между 2001 и 2014 г.", отбелязва експертът.

Коментарите на специалиста идват по повод на информацията на московския вестник "Известия", че САЩ ще доведе бойни делфини на лятното учение на НАТО в Черноморието.

Вестникът се позовава на говорителя на програмата за морски бозайници към американския военноморски флот Том Лапуза и пише, че "участие ще вземат 20 обучени делфина и 10 морски лъва".

Задачата на американските делфини е да тестват нов антирадар, чието предназначение е да дезориентира вражески ехолокатори, а морските лъвове ще търсят мини и военни водолази.

Руският експерт обаче твърди, че Русия ще пробва специален трал, оборудван с устройство за възпроизвеждане и издаване на делфински звуци.

"Достатъчно е да се използват звуците, които издават разгонените делфини. В такъв случай всякакво предишно обучение на делфина престава да играе роля. Делфините се устремяват към епицентъра на призива, а след това е въпрос на техника", поясни източникът.

ИТАР-ТАСС съобщава още, че размерите на трала позволяват един делфин да бъде поет и вдигнат на повърхността в специален резервоар с морска вода с удобна за него температура. След това делфините се доставят в научноизследователски център за разучаване на степента и характеристиките на подготовката им.

"Не е в интерес на Пентагона да предаде в ръцете ни свои животни, за да разгадаем алгоритъма на специалната им подготовка. Заловените делфини впоследствие могат да бъдат "препрограмирани" да изпълняват други задачи, съвършено неочаквани за САЩ и съюзниците им от НАТО", заключава руският експерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!