Как Москва вербува шпиони в Германия

OFFNews 21 април 2014 в 16:20 6638 21

Снимка sxc.hu

Руските шпиони са започнали да вербуват влиятелни немски граждани в областта на политиката и икономиката, съобщава „Die Welt”, позовавайки се на немското разузнаване.

Руските агенти са запретнали ръкави и усилено са тръгнали да установяват контакти с приближени хора на депутати от Бундестага, на служители от министерства, фондации и институции.

Според ръководителя на Федералната служба за защита на Конституцията - Ханс Гьорг Маансен, руските спец служби смятат дейността си в Германия за много важна. Те особено се интересуват от случващото се в НАТО, от разположението на войските му, както и на войските на Бундесвера. Интерес представлява и случващото се в политиката и новостите около големите немски фирми.

Контраразузнаването на страната смята, че 1/3 от персонала на руското посолство в Берлин е свързан със специалните служби.

В повечето случаи набирането на информация започва безобидно. Като например на прием в Руското посолство на тема „Руско-немския културен диалог”. Поканени са политици, икономисти, депутати. Някои отиват лично, други изпращат свои представители. Гост на вечерта споделя за своето „оцеляване”. Той обаче не желае да разкрие името си.

По време на храненето се начеват интересни разговори. Понякога те се изразяват в просто ръкуване и бъбрене. Но най-важното от тези запознанства е размяната на контакти, на визитки. Сред гостите има бъдеща къртица - научен работник от немското финансово министерство, пратен от министъра, който е експерт в сферата на енергетиката, занимаващ се главно с разработката на нова енергийна политика.

Нашият герой е поканен за пръв път на дипломатически прием. Удивен е гостоприемството и атмосферата. Доста бързо започва разговор с някакъв мъж, който се представя за сътрудник на Посолството. Представителят на Руската федерация говори с него на немски (без акцент), разправя, че се занимава с енергийни комплекси.

Споделя мнение, че немската икономика силно го впечатлява. Особено „желаната” енергетика. И така неангажиращото бъбрене прераства в експертна научна дискусия, която се нрави и на двамата. Руснакът казва, че би искал да продължат разговора си някой друг път – може би на вечеря? Представителят на немското министерство се съгласява. Разменят се телефонни номера.

Това Федералната служба за защита на Конституцията определя като нов вид шпионаж – „Полу-открито получаване на информация”.

След няколко дни руският експерт в сферата на икономиката се свързва с нашия герой и започват да се виждат. За няколко месеца контактите им стават интензивни, започват да се виждат доста често. Сменят ресторантите, не ходят само в един, но часът и мястото на среща си остават винаги едни и същи. Минават на „ти”. Вече не разговарят само по работа, ами и по лични дела.

По всичко личи, че започналото като търговски отношения прераства в добро приятелство. Само че руснакът се оказва шпионин. Подобни сцени се разиграват всяка неделя в Берлин.

Руски шпиони, представящи се за служители в Посолството, се запознават специално с научни сътрудници, които са наясно с немските политика, фондации и министерства. И тези хора никога не подозират, че са станали къртици.

Всеки, който вербува информатори на руска страна, трябва да използва истинските си имена и данни, и задължително да изкара обучение по дадено направление. Например ако се представя за експерт в областта на енергетиката, той трябва задължително да притежава добри познания в своята област.

„Руските агенти провеждат щателен анализ на онези, на които биха предизвикали интерес. В службите пристига информация, че шпионите се срещат със своите „приятели” в ресторанти, барове и кафенета из цял Берлин. Не е задължително да се срещат в близост до Посолството на Русия. Освен това руската страна е доста щедра, тя поема храната, напитките, понякога дори дава на своите немски „приятели” подаръци”, коментира Буркхард Евън от отдела по безопасност от шпионажа към Федералната служба за защита на Конституцията.

Федерналата служба отново и отново става свидел на огромен потрес у „потърпевшия”, когато той разбере с кого се е „сприятелил”. Винаги го има факторът на наивността. Започналото като просто и безобидно „приятелство” прераства в конспиративна съвместна работа. Много от хората изобщо не подозират за това.

И докато руските шпиони са под покровителството на дипломатическия си имунитет и затвор не ги грози, то немските им „приятели” може да влязат в затвора за до 10 години по обвинение в държавна измяна.

Повечето западни страни, включително и Германия, използват дипломатическия статут на своите агенти, за да създават полезни „контакти” в други държави. Но в това отношение руските специални служби слагат всички в малкия си джоб. Само в Берлин за една година са направени близо 100 опита за набиране на нови агенти.

Руските шпиони в Европа обръщат особено внимание на градове, намиращи се в страните членки на НАТО – Брюксел, Неапол, Измир, Мадрид, Талин.

Според резултати от допитване до общественото мнение доверието към Русия в Германия силно е намаляло. 55% от анкетираните от института "Аденсбах" смятат, че Русия представлява опасност за Германия, а 65% не одобряват поведението на руския президент Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!