Съдия отказа да подпише споразумението за по-леко наказание на сина на президента Байдън

Мерилин Норейка даде две седмици за ново споразумение. Сегашното нарече необичайно

OFFNews 27 юли 2023 в 10:39 3368 1

Байдън

Снимка Getty images

Хънтър Байдън

Споразумението с правосъдието, което предвиждаше големият син на американския президент Хънтър Байдън да се признае за виновен по делото за данъчни престъпления и незаконно притежаване на оръжие, се разпадна в съдебната зала. Условията по него бяха договаряни няколко седмици, за да спасят Хънтър от затвора. Съдията обаче отказа да я одобри, а на адвоката на Хънтър бяха дадени две седмици за съставянето на нови условия, предаде Би Би Си.    

За първи път в историята на САЩ се предявява обвинение за углавно престъпление към сина на действащ президент. Това беше предшествано от 5-годишно следствие.

Условията на сделката с правосъдието предвиждаха Хънтър да се признае за виновен за укриването на данъци за 2017 г. и 2018 г., а също и за незаконно притежание на оръжие, както и наркозависимост. Трябваше и да се подложи на лечение и наблюдение. В замяна на това нямаше да бъде подведен под обвинение по членове, които предвиждат затвор.

В хода на продължилото 3 часа изслушване съдията от окръжния съд Мерилин Норейка зададе въпроса дали споразумението няма да гарантира на Хънстър Байдън имунитет срещу преследване за други престъпления, които още се разследват. По данни на CNN американското министерство на правосъдието все още не е приключило разследването по други обвинения срещу Хънтър, когато той е работил в Китай и Украйна, а баща му е бил вицепрезидент. Министерството проверява дали синът не е трябвало да се регистрира като чуждестранен агент.  

По думите на Норейка в споразумение се съдържат "нестандартни условия", а решаването на въпроса с оръжието било "необичайно".

След това юристите на двете страни започнаха преговори в съдебната зала пред очите на журналистите в опит да спасят сделката. Но всичко завърши с това, че назначената от Доналд Тръмп съдия Норейка отказва да подпише документа и даде две седмици за съставяне на ново споразумение.

Хънтър Байдън още отначало беше склонен да признае вината си.

"Хънтър Байдън е частно лице и това е негово лично право", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Тя допълни, че президентът и първата дама "обичат сина си и го подкрепят в това да устрои наново живота си".

Неплащането на данъци и незаконното притежание на пистолет могат да доведат до леки наказания на фона на повдигнатите от републиканците в Конгреса обвинения. Според тях на Хънтър са предложени много меки условия по сделката, защото е син на действащия президент.

Комисия на Камарата на представителите вече е изслушала свидетелски показания от подател на сигнали, който твърди, че Министерството на правосъдието умишлено е спряло данъчното разследване на Хънтър. Адвокатът от Делауеър Дейвид Вайс, който ръководи разследването, отрече. Вайс беше назначен от Тръмп, но администрацията на Байдън го задържа на тази позиция, за да завърши разследването.

Освен това републиканците, разследващи различни обвинения срещу Хънтър, се съсредоточиха върху лаптоп, който той изостави в сервиз в Делауеър, чието съдържание искат да използват, за да докажат вината на сина на президента за корупция и подкупи, както и участието на баща му в незаконни сделки.

Демократите пък твърдят, че няма нищо изненадващо в атаките на републиканците срещу съдебната система, като се има предвид, че Тръмп вече е обвинен в две престъпления, а скоро може да бъдат повдигнати обвинения и по още две.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика