Съдия от Денвър нареди на полицията да спре използването на сълзотворен газ и гранати срещу протестиращите

OFFNews 06 юни 2020 в 11:41 3753 0

Американски окръжен съдия нареди на полицията в Денвър да спре използването на сълзотворен газ, пластмасови куршуми, шокови гранати и пр. срещу участниците в протестите след смъртта на Джордж Флойд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Справедливият страх на демонстрантите от ответните действия на полицията заглушава политическото им слово", се казва в решението.

Временната забрана бе наложена след заведено в четвъртък дело от участници в протестите след смъртта на Флойд, според които полицията е използвала прекомерна сила при демонстрациите.

В мотивите за решението на съда се приведени примери за случаи на раняване на протестиращи и журналисти от полицията.

Протестите в Денвър продължават повече от седмица и се провеждат пред сградата на щатския Конгрес. В нощта срещу 29 май част от участниците в предимно мирната протестна акция започнаха да чупят прозорците на щатския Върховен съд и на намиращ се в съседство музей. Имаше и изпочупени витрини на магазини, а мародери изнасяха стоки от тях.

В иска си активистите признават, че някои от демонстрантите са проявили "деструктивно поведение". Но въпреки всичко според жалбата им полицията в Денвър и на други места е използвала тактики за усмиряване на участници в размириците, които могат да причинят наранявания, без преди това да е призовала хората да се разотидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови