Съдът в Хага издаде заповед за арест на руски генерал и адмирал

OFFNews 05 март 2024 в 17:21 2082 0

Колибаш

Снимка Скрийншот YouTube

Ген.-лейтенант Сергей Колибаш

Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на двама високопоставени офицери от руската армия - командващите далекобойната авиация във Въздушно-космическите сили и на Черноморския флот генерал-лейтенант Сергей Иванович Кобилаш и адмирал Виктор Кинолаевич Соколов.

Те са подозирани в престъпления в Украйна, извършени в периода от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г.

Двамата са отговорни за военни престъпления - атаки срещу граждански обекти и хора и нанесени щети на граждански обекти. От съобщението на МНС стана ясно, че съществуват основателни причини да се смята, че те носят индивидуална наказателна отговорност за въпросните престъпления.

Колибаш и Соколов са отговорни за ракетните удари, нанесени от силите под тяхно командване срещу украинската електрическа инфраструктура в периода от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г. През този период са ударени множество електроцентрали и подстанции в Украйна.

От ударите на руската армия са пострадали граждански обекти и цивилни граждани. В този смисъл има основателни причини да се смята, че заподозрените носят отговорност и за престъпления срещу човечеството.

"Предвид целите, които биха могли да се квалифицират като военни в поразените райони, очакваната вреда за цивилни е била очевидно прекомерна в сравнение с очакваното военно предимство", смятат магистратите.

Преди почти година МНС издаде заповед за арест и на руския президент Владимир Путин и детския обмудсман Мария Лвова-Белова заради случаи на незаконно депортиране на деца от окупираните територии на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!