Съдът в Гърция: Златна зора е организирана престъпна група

OFFNews 07 октомври 2020 в 15:53 2979 0

Магда Фиса, майката на убития от Златна зора рапър Павлос излиза от съда с вик: "Павло, спечелихме".

Неофашистката партия "Златна зора" е организирана престъпна група, постанови Апелативният съд в Атина. Нейни членове са обвинени в убийство и преследване на чужденци. Хиляди гърци приветстваха решението на съда, а между анархисти и полиция избухнаха сблъсъци.

В най-тежките години на дълговата криза в Гърция "Златна зора" беше третата по популярност партия. Но убийството на 34-годишния рапър с леви убеждения Павлос Физас през 2013 г. от симпатизант на националистите преля чашата и последваха действия на властта срещу организацията. Йоргос Рупакиас бе осъден за убийството.

Над 20 000 гърци, стекли се около сградата на Апелативния съд, очакваха решението на магистратите. Сред тях са лидерите на парламентарните партии, синдикатите, студенти с плакати" Фашистите в затвора".

Съдът постанови, че партията "Златна зора" е организирана престъпна група, а 7 от бившите депутати са с обвинение за ръководители на престъпната организация. Според юристи, това предполага до 20 години затвор.

След решението на съда, хиляди от присъстващите извън залата с възгласи поздравиха магистратите.

Конкретните присъди за всеки от обвиняемите се очакват до края на заседанието на съда.

На подсъдимата скамейка са 68 лидери и членове на "Златна зора".

Апелативният съд се занимаваше днес с 68 обвиняеми, сред които 18 бивши депутати. Съдът прецени, че в едно могат да се слеят 4 дела:

- убийството на Павлос Физас
- нападение срещу имигранти, работещи като рибари
- нападения срещу леви активисти
- действала ли е "Златна зора" като престъпна организация.

Разследването стигна до заключение, че "Златна зора" е действала като полувоенно формирование, в което заповедите се спускат по строга йерархия от командване към местните организации и групи за нападения. Впоследствие прокуратурата се отказа да обвинява част от заподозрените поради недостиг на доказателства, че са участвали в престъпна група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови