Süddeutsche Zeitung: Тайни агенти са ползвали услугите на "Mossack Fonseca"

OFFNews 12 април 2016 в 08:35 2804 0

Mossac

Тайни агенти от различни страни, включително и посредници на ЦРУ, са ползвали услугите на панамската компания Mossack Fonseca, която е в сърцето на скандала с Panama Papers, за да прикрият дейностите си.
Това съобщава германският ежедневник Süddeutsche Zeitung, според който "агентите са регистрирали огледални компании, за да прикрият дейностите си".

Вестникът първи получи изтеклите данни за офшорни сметки от Mossack Fonseca.
Сред "клиентелата" на компанията фигурират и някои от играчите на черния пазар на оръжия, които са продавали на Иран през 80-те години на миналия век, по схемата "Иран-контри" - скандала за тайни продажби на американско оръжие на Техеран с цел да се постигне освобождаването на американски заложници в Ливан и да се помогне на финансирането на никарагуанските контри, твърди изданието. Тогава върху Иран има наложено оръжейно ембарго.

Panama Papers показват също, че "сегашни и бивши ръководители от висок ранг на тайните служби на най-малко три държави - Саудитска Арабия, Колумбия и Руанда, фигурират сред клиентите на панамската адвокатска кантора, пише Süddeutsche Zeitung. Сред тях е шейх Камал Адхам - бивш ръководител на саудитското разузнаване, починал през 1999 г. През 70-те години на миналия век се води, че той е един от основните партньори на ЦРУ в Близкия изток, твърди мюнхенският ежедневник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови