Руските власти арестуваха журналист заради материали за Украйна

OFFNews 15 април 2022 в 08:33 1999 3

Снимка wikimedia

Сибирски журналист е бил обвинен в разпространяване на „съзнателно фалшива“ информация за руските въоръжени сили, съобщиха руски медии, цитирани от Асошиейтед прес. 

Срещу него е заведено наказателно дело, като съгласно новия руски закон за 'невярна информация' той може да получи до 10 години лишаване от свобода. Преди близо месец Русия прие закон, който подвежда към наказателната отговорност за публично разпространяване на информация, определена от Кремъл като "съзнателно невярна относно военната операция в Украйна".

Михаил Афанасиев, главен редактор на „Новий фокус“ в руския регион Хакасия, е бил арестуван в сряда от силите за сигурност заради публикация, в която твърди, че 11 полицаи от звеното за борба с безредици са отказали да бъдат изпратени в Украйна в рамките на руските военни действия там.

Журналистът е публикувал множество разследвания по деликатни теми в Хакасия, като организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местни служители.

През 2009 г. той беше обвинен в клевета заради материал, критикуващ реакцията на руското правителство на експлозия в най-голямата ВЕЦ, станала същата година. А през 2016 г. се твърди, че е получил смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в сибирския Красноярски регион, след като подробно описал незаконната дейност на групата и съмненията за нейни връзки с местната полиция.

Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуван в сряда по подозрение в нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна. Сергей Михайлов, основател на седмичника ЛИСток, заради „призиви за санкции срещу Русия“.

Сайтът на ЛИСток е блокиран от месец март, заради разпространението на информация, противопоставяща се на действията на Москва в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

15.04 2022 в 12:06

Умът, интелигентността и реалната оценка на нещата винаги са били смъртно опасни за руzия, от царско време та досега.

2550

2

alfakentavur

15.04 2022 в 11:36

Путлерофилите няма ли да ни дадат примери с арестувани и хвърлени в затвора журналисти в САЩ затова, че са писали против властт?
Няма ли?

2099

1

Mateevk

15.04 2022 в 09:06

А дали смелостта на тези журналисти от Сибир не се подсилва и от това, че Путин няма къде да ги прати на заточение?