Руски учени разсекретили диамантено находище

Мая Златкова 20 септември 2012 в 13:55 2465 0

Диаманти. Снимка: БГНЕС
Диаманти. Снимка: БГНЕС

Руски учени са разсекретили диамантено находище в Сибир, което може да покрие нуждите на цялата планета за следващите 3000 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Диамантите - импактити били открити още през 70-те години, но откритието било държано в тайна от Кремъл, твърдят руските медии. По този повод от Руската академия на науките уточняват, че наистина за дълго време откритието е било секретно, но все пак през 2000 г. е бил публикуван един доклад, описващ резултатите от изследвания там.

Находището се намира на границата между Красноярския край и Якутия в 100-километров кратер, възникнал преди 37,5 млн. години. Диамантите са два пъти по-твърди от обикновените.

Те са тънки само 2-3 милиметра, тъмносиви на цвят и под микроскоп се вижда, че имат пори, съдържащи значителни количества минерали. Особеното при тях е уникалната абразивна способност, а не тяхната свръхтвърдост, което ги прави два пъти по-ценни от природните и синтетични диаманти. Уникалните свойства на откритията могат да се използват в радиоелектронниката и нанотехнологиите, а не в бижутерията, споделя академик Николай Похиленко директор на Института по геология и минералогия към Сибирското отделение на Руската академия на науките (ИГМ СО РАН).

Д-р Валентин Афанасиев, научен сътрудник в ИГМ коментира, че е "твърде рано, безпочвено и безотговорно" да се говори за каквато и да било революция на пазара за скъпоценни камъни, тъй като находището се намира на труднодостъпно място, на хиляди километри от нещо, което прилича на инфраструктура. Освен местонахождението, не са разработени никакви методи за добив на диамантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови