Руската Дума прие на първо четене: Престъпления, извършени в Украйна в името на Русия, не са престъпления

OFFNews 16 декември 2022 в 16:51 3741 3

Снимка Tadviser

Руското правосъдие няма да преследва престъпници, ако действията им са били в полза на руската държава.

Престъпленията, извършени на окупираните територии на Украйна от граждани на Руската федерация до 30 септември т. г. не са престъпления, ако са извършени в името на „защитатата на интересите на Русия“. Законопроект, основан на тази философия, прие на първо четене Държавната Дума. С правния акт се декриминализират на практика всякакви престъпления, извършвани от руската армия срещу гражданите на Украйна.

В обяснителната записка към законопроекта се посочва, че законът ще се прилага за действия на територията на т. нар. "ДНР" и "ЛНР", както и в Херсонска и Запорожка области до 30 септември 2022 г. - тоест на териториите, чието анексиране Русия обяви на 30 септември. Какви престъпления трябва да се третират като извършени в интерес на Русия, в документите не се уточнява.

Автори на законопроекта са Андрей Клишас, член на Съвета на федерацията, и Павел Крашенинников, депутат от Държавната Дума.

„Не е престъпно и наказуемо деяние, отговорността за което е установена от регулаторните правни актове на Украйна, ако съдържа признаци на престъпление съгласно Наказателния кодекс на Руската федерация, но е насочено към защита на интересите на Руската федерация, Донецката народна република, Луганската народна република или законно защитени интереси на граждани или организации на Руската федерация, Донецката народна република, Луганската народна република, населението и организациите на Запорожка област, Херсонска област“, се казва в приетия на първо четене текст.

Експертът на юридическото издание „Адвокатская улица“ Михаил Беняш казва пред радио „Свобода“ че подобно правило позволява на съдиите да освобождят от отговорност всеки престъпник и отваря огромни възможности за корупционни схеми. „Държавата по същество казва: „Извършете каквото и да е престъпление в защита на моите интереси, аз ще ви простя всичко. Това е просто диво“, допълни Беняш.

Анастасия Гарина, изпълнителен директор на Центъра за правата на човека "Мемориал", подчерта, че проектозаконът не уточнява кои престъпления могат да бъдат оправдани с държавни интереси. На територията на анексираните от Русия части на Украйна не се предвижда провеждането на съдебни процеси до 2027 година, пише от своя страна „Комерсант“, който допълва, че Русия отказва да компенсира и щетите, понесени от жителите на териториите преди тяхното анексиране. Промените в законопроекта ще бъдат приети изцяло до 17 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

814

3

emil kirilov

20.12 2022 в 11:44

Алкашите са уникални диваци. Зли зверове, които не признават правилата на войната. Да ги няма ще е най-доброто за света.

-240

2

редовно четящ

16.12 2022 в 19:44

Тези още се имат за държава!

3189

1

Гроздан

16.12 2022 в 18:43

"Законно" е да крадеш, убиваш, изнасилваш, измъчваш, разрушаваш, мародерстваш, отвличаш... Руzzкий мир!