Русия засилва ударите по позиции на ИДИЛ в Сирия

OFFNews 04 октомври 2015 в 10:56 5220 16

Russian pilot

Снимка РИА

Руски пилот преди боен полет над Сирия.

Над 60 бойни полета е извършила руската авиация за първите 72 часа от началото на ударите по обекти в Сирия, е съобщил късно в събота руският генерал-лейтенант Андрей Картаполов, цитиран от световните агенции.

„Въздушните удари се нанасят нощем и денем от авиобазата Кхеймим – е казал Картаполов, който е висш шеф в Генералния щаб на Руската армия. - За три дни ние успяхме да подкопаем материално-техническата база на терористите и съществено да намалим бойния им потенциал.“

Ройтерс обръща внимание на неговото предупреждение, че руската авиация ще засилва действията си: „Ние не само ще продължим ударите... Ние също ще увеличаваме тяхната интензивност“.

По данни на руското разузнаване ислямистки бойци бягат от районите, които са били под техен контрол е казал генералът, цитиран от RT, руски телевизионен канал, предаващ новини на английски, френски и испански език.

По думите му „сред тях (ислямистите) има паника и дезертьорство . Около 600 наемници са напуснали своите позиции и се опитват да достигнат Европа“.

Междувременно в западните столици продължават твърденията, че цел на руските нападения са обекти не толкова на ИДИЛ, колкото на умерени бунтовници, които се борят против режима на Башар Асад.

Британският държавен секретар по отбраната Майкъл Фалон, цитиран от Ройтерс, казва, че само 20 от досегашните удари са нанесени по силите на „Ислямска държава“. Освен това той твърди, че Русия използва неуправляеми боеприпаси над цивилни райони и над противниците на Асад, които Западът подкрепя.

Според базирана в Англия сирийска правозащитна организация не по-малко от 39 мирни граждани са загинали от началото на руските удари. Убити били и 14 бойци, повечето от които от ИДИЛ.

Москва, напротив твърди, че ударите й са прецизни и, че достигат обекти на терористите. В събота говорител на руското Министерство на отбраната припомни, че с мощна бомба е унищожен команден бункер на терористите край г. Ракка в Източна Сирия, както и склад за боеприпаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!