Русия заговори за секретни документи, според които Украйна щяла да нападне Донбас през март

OFFNews 09 март 2022 в 08:37 11860 20

Снимка ТАСС

Нападението на Русия над Украйна е изпреварило и осуетило мащабна украинска офанзива в Донбас, която трябвало да започне през март, твърди Русия. 

Агенция ТАСС съобщи информацията, като се позова на "секретни документи на командването на Националната гвардия, попаднали във владение на руски военни по време на "специалната военна операция". Обявени са от официалния представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. По думите му става дума за предотвратено "настъпление на ударни групи на украински войски срещу Луганската и Донецката народни републики, които не се контролират от Киев, през март тази година“.

Към момента няма независимо потвърждение на тази информация.

Конашенков казва още, че "засега не е известно колко дълбоко са участвали САЩ и НАТО в планирането и подготовката на операцията за щурмуване на Донбас от украинската армия". 

"Всички онези, които толкова много се грижат за мира в Украйна днес", казва Конашенков. 

По-късно руското министерство на отбраната публикува оригиналната, според тях, секретна заповед на командващия Националната гвардия на Украйна от 22 януари 2022 г. за настъплението срещу Донбас през март тази година. 

„Руското министерство на отбраната публикува оригиналната секретна заповед на командващия Националната гвардия на Украйна генерал-полковник Николай Балан от 22 януари 2022 г. Заповед „За организиране на обучението на батальонната тактическа група на 4-та оперативна бригада за изпълнение на бойни (специални) задачи в операцията на съвместните сили в състава на бригадата Въоръжени сили на Украйна". Документът е адресиран до началниците на Северен Киев, Южна Одеса и Западни териториални управления на Националната гвардия на Украйна", твърди Конашенков, цитиран от ТАСС. 

Според проекта за независима проверка на новини StopFake информацията е фалшива. В документа, публикуван от руските медии, не се споменава „офанзива срещу Донбас“, а се отнася за учебен сбор в Лвовска област, уточняват от там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

20

alfakentavur

09.03 2022 в 14:05

Каза тролът със стотици изтрити коментари. То Русия и цивилизованост са антиподи.

2550

18

alfakentavur

09.03 2022 в 12:28

Та не разбрах какъв е проблемът Украйна да нападне своя собствена територия. Русия не напада ли Чечня? Два пъти.

-8580

14

Коя преса бе?
Цанов Напред и нагоре, Труд и блиц ли????

2051

12

Propaganda

09.03 2022 в 11:08

Поредната хибридка на путкин. русия се превърна в синоним на лъжа.

2550

11

alfakentavur

09.03 2022 в 10:57

Пак излъга. Каквото ти кажат от Масква.