Русия забрани вноса на над 50 вида стоки от Украйна

OFFNews Последна промяна на 29 декември 2018 в 21:39 1936 0

Русия забрани вноса на над 50 вида стоки от Украйна. Решението беше взето с постановление на кабинета, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Сред тях са зърно, слънчогледово олио, бонбони, зеленчуци, плодове, бира, вино, трактори, хартия, турбини, мебели и много други. Забранено е също да се внасят от Украйна шоколад, етилов спирт, плодови сокове, хайвер от есетрови риби, риба и рибни консерви, хляб и сладкарски тестени изделия, оборудване за обработка на селскостопанска продукция, двигатели и електрогенератори, скоростни кутии и вариатори, трансформатори, кабели и жици, талашитни плочи, средства за детска и женска хигиена и т. н.

Става дума за стоки, произведени в Украйна или транспортирани през територията на тази страна.

"Това е ответна мярка заради санкционните ограничения от страна на Украйна", уточни в Туитър премиерът на Русия Дмитрий Медведев, подписал постановлението.

Според руското правителство Москва може да анулира въвежданите специални икономически мерки, ако Украйна отмени наложените по-рано ограничения, засягащи конкретни руски стоки.

На 18 декември Киев продължи наложеното по-рано ембарго върху вноса на хранителни стоки от Русия до 2020 г. Списъкът включва над 30 вида продукция.

Русия бе принудена от 1 януари 2016 г. временно да спре действието на договора за зона на свободна търговия с Украйна с оглед влизането в сила на икономическия раздел от споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС, отбелязва руската агенция.

Така Украйна автоматично бе обхваната от хранителното ембарго, въведено от Москва в отговор на европейските санкции от август 2014 г., наложени във връзка с украинските събития. Украйна на свой ред забрани вноса на ред руски стоки с постановление, което оттогава подновява всяка година.

При все това руската официална статистика сочи, че руско-украинският стокообмен през 2017 г. е възлизал на 12,9 милиарда долара - с 25,6 на сто повече от предходната година. Данни за 2018 г. все още няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови