Русия твърди, че е превзела Соледар, Украйна отрича

OFFNews 13 януари 2023 в 14:07 6320 27

Соледар
Карта на фронта.

Руското министерство на отбраната обяви, че силите ѝ напълно са овладели Соледар, а Въоръжените сили на Украйна отрекоха това да е станало.

Преди три дни превземането на града в Донецка област бе обявено от Готвача на Путин - бизнесменът Евгений Пригожин, който ръководи наемническата групировка Вагнер. После се оказа, че кръвопролитните градове продължават по улиците на града.

Според говорителя на министерството на Сергей Шойгу ген. Игор Конашенков "освобождението" на Соледар е завършено в четвъртък вечерта. Според него градът има важно значение за "продължаване на успешни настъпателни действия по донецкото направление", а установяването на пълен контрол над него позволява "да се отреже пътят за снабдяване на украинските войски в Артьомовск" (т.е. Бахмут), след котео да бъдат блокирани и обсадени (в "котел" или от поне три страни) оставащите там подразделения на армията.

Минути след изявлението му обаче от Киев отрекоха информацията. Соледар не е превзет, заяви говорителят на източната групировка на войските на ВСУ Сергей Черевати.

"Не, това не е вярно. В града се водят боеве", казва той.

Черевати отказа да даде подробности за ситуацията в тази посока от съображения за сигурност.

Не стана ясно откъде дойде разминаването в изявленията на МО на Русия и частното МО на Евгенй Пригожин. На многобройните запитвания от медии с молба за коментар на странния дисонанс, Готвача на Путин заяви, че сами по себе си въпросите дават нужното уважение на бойците от групата "Вагнер", които са участвали в героическото превземане на Соледар. На тези въпроси обаче, той щял да отговори по-късно, а не сега, тъй като "лодката и без друго се клати". Пригожин добави, че всички ще разберат защо този път ще си замълчи.

Стратегическото значение на Соледар е оспорвано от някои наблюдатели, но той е важен за репутацията на руските сили, а и увеличава възможностите за завземането на друг град - Бахмут. 

Сраженията около Бахмут и статусът на града стана предмет на поредно пререкания между частната армия на "Вагнер" и държавната армия на Москва и контролираната от нея сепаратистка власт в Донецк. Съветникът на вр. и. д. ръководител на окупационната власт в Донецка област Денис Пушилин - Игор Комаковски заяви в петък предиобед от ефира на централната телевизия, че руските правителствени войски са поставили Бахмут в състояние на оперативно обкръжение. "От две страни се формират нашите сериозни юмруци, които правят захват на града. Вече на практика около Артьомовск (както руснаците наричат Бахмут) също плътно работи артилерията", заяви Комаковски, цитиран от ТАСС.

„Информацията и заявленията за поставянето на Бахмут в оперативно обкръжение от руските сили не съответства на действителността. Боевете за града се водят от групата „Вагнер“ и, в случай, че нещо подобно стане действителност, първи ще научите новината при това от тях.“ Това обяви Андрей Трошев, Герой на Русия, заемащ една от висшите командни длъжности във „Вагнер“ цитиран в канала Grey Zone.

„Не го знам кой е Игор Комаковски, но явно е човек, който не се намира близо до Бахмут и не е гледал картата. За никакво оперативно обкръжение на Бахмут в настоящия момент не става дума. Когато бъде обкръжен, ще ви кажем. Затова разказите на някакъв си съветник на временно изпълняващия задълженията на глава на ДНР за оперативно обкръжение на Бахмут, не е нищо друго, освен въвеждане на руснаците в заблуждение“, каза Трошев.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

27

media

14.01 2023 в 13:30

бай Пешо от Перник 7 чудесно, нека се видим, да поговорим и да ви дадем възможност да ни убедите защо да дадем един на Офнюз. Тъй като сте убеден в мнението си, не би следвало да застанете с лицето и името си зад него, нали?

1000

26

media

13.01 2023 в 19:17

бай Пешо от Перник 7 И виле ли като belovejdov се ужасявате от мисълта да застанете с лицето и името си зад думите си. Според проучванията ни дотук, зад двата акаунта седи един човек, но все пак да попитам.

1000

25

media

13.01 2023 в 19:14

belovejdov Разочароващо е отношението ви. Ако микрофона ви притеснява докато все още сте анонимен, то колко ще ви притеснява когато получите скункса. С такива коментари тотално компроментирате всичките си мнения и становища досега. Явно найстина се срамувате от това което пишете тук. Ако си вярвахте, щяхте да застанете зад думите си. Но не е късно, вместо да се мъчите да налучкате паролата на посочениея имеил, просто ми пишете:)

210

24

Merc

13.01 2023 в 18:51

Украинците се справят добре с клоуните на Пригожин.

Но нека не забравяме кой първи ги нарита здраво !

Расстрел ЧВК Вагнера в Сирии американцами, 200-х и прочем... Юрга, Томск. Запрещено на тв

https://www.youtube.com/watch?v=I_RyUEqK3ek

210

22

Merc

13.01 2023 в 18:27

Слава на украинската армия!
В крайна сметка тя ще победи орките!

210

21

Merc

13.01 2023 в 18:26

Блатните диваци ИЗБЯГАХА от Херсон така, че гуменките ги шляпаха по дъната на панталоните.

Украинците се съпротивляват геройски в Соледар, като само на тая 30-километрова линия са смлели на кайма около 40 хиляди ватника - близо 3 пъти колкото загинаха в катастрофалната за СССР Афганистанска война, довела до разпада му.

210

19

Merc

13.01 2023 в 18:07

Вторая армия мира захватила село Соледар....впечатляет мощь Рашисстов.....позорище.....
В Украине таких городков как Соледар ,около 600 . Если уже шестой месяц они берут за щеку Соледар , значит им понадобится 300 лет чтобы захватить все городки .??? 2 армия мира явно стремится на 1 место :)

210

18

Merc

13.01 2023 в 18:01

Джендо Джедев
Чебурашките не лъжат.
Те просто никога не говорят истината.....
 
X

Подкастът на OFFNews