Русия се изтегля от Сирия, но базите и ракетите остават

OFFNews 15 март 2016 в 09:00 6589 61

plane

Снимка ТАСС

Руските пилоти се подготвят за завръщане в родината си

Направени са важни стъпки по пътя на борбата срещу тероризма в Сирия и в момента присъстват всички условия за вътрешнополитическо урегулиране на конфликта в страната.

Това пише "Российская газета" по повод решението на Путин за изтегляне на руските войски от Сирия.

„Започва изтеглянето на руската групировка. Но летището „Хмеймим“ и военноморската база в Тарсус ще останат. По заповед на главнокомандващия ще бъде подсигурена пълната сигурност на обектите по въздух, суша и море. Те ще се изпълняват функции по наблюдение, дали условията по примирието се спазват“, уточни прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков. „Детайлите по изтеглянето ще бъдат разяснени от Министерството на отбраната“, добави той.

Решението е било взето въз основа на оценката на резултатите от изпълняването на операциите на руската авиация. „Направени са важи крачки по пътя на борбата с „Ислямска държава“, добави Песков.

На въпроса дали позицията на Сирия на преговорите в Женева ще бъде изменена, прес-секретарят отговори: „Даже напротив. Ние констатираме, че са създадени всички необходими условия за междусирийското урегулиране и за резултатността на започналите в Женева преговори“.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу вече е издал заповед за предислоцирането на основната част от контингента в Сирия, предаде ТАСС. 

Техническият персонал подготвя самолетите за дълго прелитане до руски летища. Личният състав вече товари обслужващата техника на военно-транспортни самолети. Самолетите от базата Хмеймим ще прелетят повече от 5000 км до руски летища и ще бъдат съпровождани от военно-транспортна авиация. Те ще имат междинни кацания за дозареждане с гориво и проверка на техническото състояние, се казва в съобщение на руското военно министерство. Не се уточнява по какъв маршрут ще стане изтеглянето на самолетите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!