Русия предупреди Чехия да не изнася оръжие за Украйна

OFFNews 16 април 2022 в 20:34 2083 2

Снимка Ukraine UA

Русия е предупредила Чехия да не изнася за трети страни оръжие от ерата на Варшавския договор. Това обяви днес чешкият външен министър Ян Липавски, пред агенция ЧТК, цитирана от ДПА.

Той поясни, че не съществуват клаузи в предишни договори, които да забраняват на Чехия да изнася оръжия от времето отпреди разпадането на комунистическия блок в Източна Европа.

Министерството на отбраната в Прага отказва коментар по повод публикации, че Чехия е доставила на Украйна десетки танкове "Т-72" и бойни машини за пехотата "БМП-1", съветско производство, посочи ЧТК.

Русия е предупредила по дипломатически път и САЩ, че оръжейните доставки от натовски страни за Украйна може да доведат до "непредвидими последици". Правителството на Украйна призовава държавите, които притежават тежки оръжия от съветско време, да го предоставят на украинската армия, тъй като нейните войници могат да боравят с него без допълнителна подготовка.

ДПА цитира думи на недоволство на Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, по повод бавните и недостатъчни оръжейни доставки от държавите от ЕС. По думите му оръжията, с които Европа подпомага Украйна, "не са тези, които поискахме". В поста си в "Туитър" Подоляк пише още: "Украйна се нуждае от оръжия. Не след месец. Сега".

Миналата седмица ЕС обяви, че добавя 500 милиона към отпуснатите вече един милиард евро за доставка на оръжия и военно оборудване на украинските въоръжени сили. Парите са предвидени главно за лични защитни средства, комплекти за първа помощ и гориво, както и за отбранителни оръжия. Но Киев нееднократно е заявявал, че армията му изпитва огромна нужда от тежки въоръжения като танкове, самолети, артилерия и системи за ПВО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

17.04 2022 в 19:40

Докато руzия не бъде смазана с общи усилия, мир няма да има.

6145

1

kokoten

17.04 2022 в 12:27

Напълно безсмислено удължаване на войната с военните доставки за Украйна...а както се оказва и са незаконни по силата на тия договори.......спрете с глупостите и сядайте да преговаряте,само това е изхода,а ястребите-демократи да си налягат парцалите и да ястребосват пред жените и любовниците си....миризмата на барут не същата както тази на подмишниците на жените ви,тъпаци.....