Русия праща ракетен крайцер край сирийския бряг

OFFNews 25 ноември 2015 в 10:11 6839 28

Крайцер

Снимка RT

Ракетният крайцер „Москва” по време на учение.

Русия ще разположи край сирийския бряг ракетния крайцер «Москва», съобщи късно снощи генерал-лейтенант Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия.

Неговите изявления, разпространени от РИА «Новости» и други руски медии, са по повод свалянето на руски фронтови бомбардировач «Су-24М» от турски изтребители вчера.

Преди да обяви какви стъпки ще предприемат въоръжените сили на Русия, генерал Рудской изрази руската позиция по инцидента и опроверга твърденията, разпространени от турска страна.

Генерал Рудской увери, че попадението на турска ракета в руския «Су» е станало над територията на Сирия, нещо повече, турският изтребител е нарушил въздушното пространство на Сирия. Той нарече това «най-грубо нарушение на нормите на международното право с най-тежки последици».

«Генералният щаб понастоящем разработва допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на руската авиационно база», заяви ген. Рудской.

Мерките са следните:

Първо: всички действия на ударната авиация ще се осъществяват само с прикритието на изтребители.

Второ: ще бъдат взети мерки за засилване на противовъздушната отбрана. С тази цел крайцерът «Москва», снабден със система за ПВО «Форт», аналогична на С-300, ще заеме район в крайбрежната част на Латакия (в Сирия). "Предупреждаваме, че всички цели, представляващи за нас потенциална опасност, ще бъдат унищожавани", добави руският генерал.

Трето: контактите с Турция по военна линия ще бъдат прекратени.

Ракетният крайцер «Москва» е флагмански кораб на руския Черноморски флот и един от двата най-големи съда в него, пояснява RT, англоезична електронна медия, разпространяваща новини за Русия.

Той е бил базиран в Севастопол, но през лятото е разгърнат в Средиземно море и е включен в руските военноморски сили там. От 30 септември крайцерът „Москва” действа като прикриваща сила за руските ВВС в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!