Путин: Свалянето на самолета от Турция е нож в гърба (обновена)

OFFNews 24 ноември 2015 в 15:15 32134 39

Снимка Архив

"Турция заби нож в гърба на Русия и действията й са в помощ на терористите", заяви руският президент Владимир Путин.

Той заяви, че самолетът е летял на километър извън въздушното пространство на Турция и не е представлявал заплаха за турската сигурност. Путин каза, че самолетът е търсел цели на Ислямска държава в сирийската провинция Латакия.

Той отбеляза, че Русия е засякла петролни доставки от сирийски територии под контрола на Ислямска държава към Турция. "Очевидно ИД сега не просто получава финансиране от контрабанда на петрол, но има и закрилата от турските военни", допълва Путин. 

Според него това може да обясни дръзките действия на терористичната групировка по света в последно време. 

"Анализираме много внимателно какво се е случило при днешния трагичен инцидент", каза руският президент.

Той настоява, че руския самолет е свален, въпреки че Русия подписа споразумение със САЩ за предотвратяване на подобни инциденти в Сирия, допълвайки, че Турция твърди, че е част от водената от щатите коалиция, бореща се срещу Ислямска държава в Сирия.

Путин смята, че това ще повлияе сериозно руско-турските отношения.

„Винаги сме се отнасяли към Турция не само като към близки партньори, но и като приятели. Не знам в чий интерес е това, което се случи днес, но със сигурност не е в наш“, коментира Путин.

Той заяви, че е наясно, че Турция е поискала извънредна среща на НАТО във връзка с инцидента.

Според него фактът, че Турция не се е опитала да се свърже с Русия при възникването на проблема, а е избързала да поиска среща на НАТО е притеснително и изглежда, че иска алиансът да служи на интересите на Ислямска държава.

Путин заяви, че Русия уважава регионалните интереси на другите нации, но предупреди, че това „зверство“ няма да остане без отговор.

Президентът разговаряше с кралят на Йордания Абдула II на среща в Сочи, който изрази своите съболезнования за загубата на руския пилот в Турция и жертвите на бомбата в разбилия се на полуостров Синай самолет през октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!