Русия отвърна на санкциите на САЩ с финансов удар по Visa и Mastercard

OFFNews 08 май 2014 в 14:40 45389 25

Владимир Путин

Системите за безкасови разплащания Visa и Mastercard ще са задължени да внесат огромен депозит в размер на 3.8 милиарда щатски долара в руската хазна, за да продължат да работят в Русия. Това гласят нови законови поправки, приети от руския парламент, предаде британският в. „Гардиън“.

Новите правила са в отговор на санкциите на САЩ срещу Русия, по силата на които Visa и Mastercard спряха да обслужват няколко руски банки, сред които „Россия Банк“ и дъщерната й „Собинбанк“, притежавани от приближения до руския президент Юри Ковалчук. Това е „персоналната банка за високопоставени политици на Руската федерация“, обяви правителството на САЩ, обявявайки санкциите.

Друга банка, която двете системи спряха да обслужват, е „СМП Банк“ на братята Аркадий и Борис Ротенберг – партньори по джудо на президента Владимир Путин.

Новият закон забранява международните системи за разплащане да спират работата с руски клиенти и ги задължава да открият свои центрове в Русия. За да се гарантира „добро поведение“ на Visa и Mastercard, международните оператори ще трябва да внесат гаранционен депозит в Руската централна банка в размер на сумата от две среднодневни транзакции в последната година. Visa и Mastercard са извършили транзакции за 1.9 милиарда долара дневно в последната година – 90% от разплащанията в Русия, което означава, че от тях се изисква депозит в размер на 3.8 милиарда.

Те ще трябва да го внесат на 8 равни вноски до 1 юли, гласи законът. Представители на двете разплащателни системи коментираха, че изискваният депозит е твърде висок и обявиха, че започват преговори с правителството на Русия за уреждане на проблема.

На практика този ход на Москва е стъпка към създаване на самостоятелна вътрешна система за разплащания в Русия. За да се създаде такава обаче, тя ще трябва да сключи споразумения с международните системи за транзакции.
Владимир Тихонов, анализатор в „Откритие инвестмънт банк“ коментира, че вътрешната разплащателна система не е новост и такава има в Австралия например. Новата система би направила руската финансова система „по-устойчива на външна заплаха“, като санкции или кибератаки, смята той. Финансистът все пак добавя, че новият закон не гони Visa и Mastercard. Ако те напуснат Русия, това ще причини сериозни безпокойства на руските граждани и бизнеса, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!