Външната комисия в парламента прие становище за Украйна

OFFNews 08 май 2014 в 12:01 3374 2

Янаки Стоилов

Комисията по външната политика към Народното събрание, оглавявана от депутата на "Коалиция за България" Янаки Стоилов, прие становище за кризата в Украйна.

Текстът на становището бе предложен от председателя на комисията и бе приет само с гласовете на левицата и "Атака".

Депутатите на ДПС не присъстваха на заседанието, а от ГЕРБ отказаха да участват в гласуването. Мотивът на бившите управляващи бе, че действията на външната комисия са половинчати, а въпросът за Украйна е важен и трябва да се обсъди не в комисия, а в пленарна зала. Пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът на ДПС Хамид Хамид обясни отсъствието на партията си от заседанието с думите: "Какъв е смисълът да присъстваме, като въпросът няма да се гласува".

В становището си Комисията по външна политика изразява загриженост от случващото се в Донецк, Луганск и Одеса.

"Призоваваме компетентните органи да проведат обективно разследване на действията, довели до кръвопролитията, и виновните за тези престъпления и престъпни действия да бъдат изправени пред съда", посочва в становището си комисията, като изразява опасения, че напрежението в Украйна може да доведе до гражданска война.

Външната комисия настоява властите е Киев "да не толерират и прикриват" екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи. В текста си Стоилов предлага да се възобнови четиристранният женевски диалог, който да обсъди разполагане на умиротворителни сили на ООН с пратеници на страните, които не са замесени в конфликта.

Комисията смята за неприемливи заплахите за и прекъсване на подаването на газ, вода и електричество за населението като форма на икономическа принуда.

В позицията си комисията се противопоставя на "налагането на такива икономически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и други държави, възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като "Южен поток", които са важни за България и други държави-членки на ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!