Външната комисия в парламента прие становище за Украйна

Последна промяна на 08 май 2014 в 12:01 2456 2

Янаки Стоилов

Комисията по външната политика към Народното събрание, оглавявана от депутата на "Коалиция за България" Янаки Стоилов, прие становище за кризата в Украйна.

Текстът на становището бе предложен от председателя на комисията и бе приет само с гласовете на левицата и "Атака".

Депутатите на ДПС не присъстваха на заседанието, а от ГЕРБ отказаха да участват в гласуването. Мотивът на бившите управляващи бе, че действията на външната комисия са половинчати, а въпросът за Украйна е важен и трябва да се обсъди не в комисия, а в пленарна зала. Пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът на ДПС Хамид Хамид обясни отсъствието на партията си от заседанието с думите: "Какъв е смисълът да присъстваме, като въпросът няма да се гласува".

В становището си Комисията по външна политика изразява загриженост от случващото се в Донецк, Луганск и Одеса.

"Призоваваме компетентните органи да проведат обективно разследване на действията, довели до кръвопролитията, и виновните за тези престъпления и престъпни действия да бъдат изправени пред съда", посочва в становището си комисията, като изразява опасения, че напрежението в Украйна може да доведе до гражданска война.

Външната комисия настоява властите е Киев "да не толерират и прикриват" екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи. В текста си Стоилов предлага да се възобнови четиристранният женевски диалог, който да обсъди разполагане на умиротворителни сили на ООН с пратеници на страните, които не са замесени в конфликта.

Комисията смята за неприемливи заплахите за и прекъсване на подаването на газ, вода и електричество за населението като форма на икономическа принуда.

В позицията си комисията се противопоставя на "налагането на такива икономически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и други държави, възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като "Южен поток", които са важни за България и други държави-членки на ЕС".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2014 в 12:23

... е немога да не споделя :)

08 мая 2014 | 07:33
Россия начнет колонизацию Луны в 2030 году

Громкое заявление вице-премьера Дмитрия Рогозина о намерении России колонизировать Луну, сделанное им в День космонавтики, как оказалось, имеет под собой проработанную платформу...

08 мая 2014 | 12:30
В России создаётся новый вид вооружённых сил – воздушно-космические

Как сообщил высокопоставленный представитель Минобороны, такое решение принято на самом высоком уровне.
http://echo.msk.ru/news/

... и това ли ще трябва да плащаме... ай сиктир!...
... Св.Гергееее утрепи го тоя гей, че хептен ше го загазиме...

... хахахахахахахаха

08.05 2014 в 12:14

Тоест БСП и Атака си приеха съвместна декларация. Какво общо има това с парламента и позицията на България? Единственото общо е, че Янаки Стоилов по съвместителство е шеф на комисията по външна политика и използва "служебното си положение за лични цели" :)