БСП с втори опит да прокара декларация срещу санкции от ЕС за Русия

OFFNews 07 май 2014 в 18:21 4900 11

Янаки Стоилов

Нов опит за единна позиция на парламента срещу санкции от Европа за Русия поде БСП. Проекто-декларация в тази насока бе предложена на парламентарната комисия по външна политика днес от председателя й Янаки Стоилов.

Проектодекларацията, представляваща позицията на Коалиция за България, е адресирана към ситуацията в Украйна. Между декларативното осъждане на насилието и изразяване на съболезнования към жертвите от сблъсъците в Одеса, социалистите предлагат да се декларира и несъгласие с налагането на санкции за Русия. "Противопоставяме се на налагането на такива икономически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и отделни страни, възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като"Южен поток”, които са важни за България и други държави-членки на ЕС”, гласи позицията на левицата, изказана от Стоилов.

С мотив, че парламентът неотложно трябва да вземе отношение по проблема, защото Украйна е пред прага на гражданска война и защото „сме парламентарно управление“, той предложи текстът да бъде гласуван още днес. Той заяви, че може заседанието на комисията да се отложи за по-късно днес, за да може депутатите да се запознаят с текстовете. И добави, че ако дискусията остане за следващ ден, не е склонен да се ангажира с нея.

Стоилов не успя да даде ясен отговор защо бърза с позицията и защо е нужно тя да се гласува ощее днес
От изказванията на депутатите в комисия пролича, че единствено „Атака“ е склонна да подкрепи веднага такава позиция. Коалиционният партньор на левицата ДПС, както и ГЕРБ, обаче поискаха гласуването да се отложи. Предният опит на БСП да прокара такава позиция бе бламиран именно от партньора й.

Янко Янков от ДПС заяви, че днес времето не е достатъчно, за да се запознаят парламентарните групи с текста на декларацията и по негово предложение заседанието се отложи за утре.

Валентин Радев от ГЕРБ пък упрекна Стоилов, че се държи като „ученик“, който се опитва да вмени на другите партии вина, че нямат позиция за Украйна. „Всички партии имаме такава позиция и трябваше просто да ги активирате“, каза той.

Председателят на външната комисия даде противоречиво обяснение за целта на проекто-декларацията. Той заяви, че няма намерение да я внася за гласуване в пленарна зала, а ще се приеме като позиция единствено на парламентарната комисия. Минути по-късно, в отговор на журналистически въпрос, Стоилов каза, че целта на документа е все пак да представи единна позиция на българския парламент за събитията в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!