Русия обвини сирийските бунтовници, че нападат силите на Асад въпреки примирието

OFFNews 27 февруари 2018 в 22:04 3736 2

Снимка AFP

Руската армия обвини сирийските бунтовници, че са нападнали силите на режима на Башар Асад в анклава Източна Гута по време на въведеното от Русия хуманитарно примирие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По време на хуманитарното примирие бойци на въоръжените групировки продължиха да нападат позиции на правителствените войски" в Източна Гута преди да преминат в настъпление в този бунтовнически анклав близо до столицата Дамаск, заяви ръководителят на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия генерал Юрий Евтушенко.

Примирието тече всеки ден от днес от 07.00 до 12.00 ч. по Гринуич. Евтушенко заяви, че в този период са извършили интензивен артилерийски обстрел, по-специално минометен, включително по хуманитарния коридор за доставка на помощ и медицински евакуации.

"Призоваваме водачите на въоръжените групировки в Източна Гута да спазват примирието и да не пречат на излизането на цивилни към обезопасените зони", заяви генерал Евтушенко.

Русия играе изключително дестабилизираща роля в Сирия, където играе едновременно ролята на подпалвач и пожарникар, заяви командващият силите на САЩ в Близкия изток генерал Джоузеф Воутъл.

"В дипломатическо и военно отношение Москва играе ролята и на пироман, и на пожарникар, подклаждайки напреженията между сирийския режим, кюрдските Сили за защита на народа и Турция, а след това твърди, че иска да е арбитър за решаване на споровете", заяви Воутъл.

"Русия трябва да признае, че не е способна да сложи край на сирийския конфликт или че не иска. Мисля, че ролята й е изключително дестабилизираща на този етап", заяви ръководителят на Централното командване на САЩ.

"Москва продължава да иска паралелни дипломатически решения на западните дипломатически инициативи в Сирия и се опитва да отслаби ролята на ООН и да ограничи напредъка на американското влияние", добави генерал Воутъл.
Международният комитет на Червения кръст е готов да достави хуманитарна помощ в Източна Гута, но предложеното петчасово примирие е твърде кратко, заяви директорът на МКЧК за Близкия изток Робер Мардини, цитиран от Ройтерс.

"Невъзможно е да се докара хуманитарен конвой за пет часа. Имаме дълъг опит в доставката на помощ през фронтови линии в Сирия и знаем, че може да отнеме цял ден само за преминаване на контролно-пропускателните пунктове въпреки постигнатите договорености между всички страни, а след това трябва време за разтоварване на продуктите", изтъкна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews