Русия обяви писателката Людмила Улицка за чуждестранен агент

OFFNews 01 март 2024 в 21:00 2329 3

Снимка GettyImages

Людмила Улицка

Москва обяви известната писателка Людмила Улицка за чуждестранен агент заради критиките й срещу войната в Украйна. Тя емигрира в Германия след началото на войната.

81-годишната Улицка, чиито книги са превеждани на 33 езика, включително на български, е обвинявана още, че пропагандира ЛГБТ отношенията и че дава интервюта на други чуждестранни агенти. 

Миналият месец писателят Борис Акунин също беше обявен за чужд агент. В петък към списъка на чуждестранните агенти, които нямат право на държавно финансиране, са добавени и режисьорът Иля Хржановски ,Сергей Медведев от Центъра за защита на правата на човека "Мемориал", както и благотворителната фондация "Нуждаем се от помощ".

Още през есента на 2022 г. книгите на Улицка започнаха да се крият в магазините или да се опаковат в найлони с надпис "чуждестранен агент", въпреки че писателката не е обявена за такъв. През ноември 2023 г. "патриотични" активисти се опитаха да обвинят писателката, както и писателите Виктор Ерофеев и Владимир Сорокин, във финансиране на украинските въоръжени сили.

Книги на кладата: Путинова Русия преследва най-известните си писатели

През януари 2023 г. Вован и Лексус публикуваха "пранк" с Улицка, който бе много подобен на този с колегата ѝ Акунин. Те ѝ се обаждиха, имитирайки ръководителя на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак. В разговора писателката каза, че хонорарите от продажбите на книгите ѝ "отиват в Украйна".

След това Улицка бе лишена от званието почетен професор в Руския химико-технологичен университет "Менделеев", московските библиотеки спряха да дават книгите ѝ, а издателство АСТ обяви, че спира плащанията по всички договори с писателката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

02.03 2024 в 10:48

хахахаха ХАХА

"ГАГА гитро засмеялься Гитлер Гимлеру"

870

2

Constanza

02.03 2024 в 09:12

Лудостта се задълбочава.

345

1

Джендо Джедев

01.03 2024 в 22:29

В тая клета кочина накрая само Соловьов ще остане да не е чуждестранен агент. Ама и за него е въпрос на време - рано или късно всеки придворен шут изпада в немилост пред Батюшката.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика