Русия няма полезен ход след разкритията за сваления полет МН17

OFFNews 25 май 2018 в 20:24 16259 4

Европейският съюз и НАТО призоваха днес Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17.

В заключенията от междинния доклад на международни експерти, оповестен вчера, изрично е отбелязано, че ракетата, ударила пътническия самолет на Малайзийските авиолинии на 17 юли 2014 г. над Украйна, е изстреляна от установка на руската армия.

ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността, пише в изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заявява, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия.

НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки, допълва Столтенберг.

Холандия и Австралия обявиха днес, че ще държат Русия отговорна заради ролята й в свалянето на пътническия самолет.

Правителството винаги е казвало, че истината за катастрофата трябва да бъде установена. Холандия и Австралия поискаха днес от Русия да установи диалог, за да се стигне до решение, което да въздаде справедливост заради огромните страдания и щети, причинени от свалянето на полет МН17. По този въпрос Холандия има подкрепата на световната общност. На основата на изводите на Съвместната следствена група Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за разполагането на ракетния комплекс "Бук", от който е бил свален малайзийският самолет. Затова правителството предприема следващата крачка, за да търси официално отговорност от Русия, заяви външният министър на Холандия Стеф Блок.

Холандия и Австралия са двете страни, които дадоха най-много жертви сред пътниците на сваления самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 души на борда. 

Кремъл смята, че може да действа безнаказано. Руското правителство сега трябва да отговаря за действията си във връзка със свалянето на полет МН17, заяви и британският външен министър Борис Джонсън.

Според него това е нагледен пример как Кремъл не зачита невинните човешки животи.

Руското министерство на отбраната от вчера отхвърля всички обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

26.05 2018 в 02:49

Жалка история.
По тоя начин е можело да лъжат през ХІХ, даже в средата на ХХ век. И даже тогава не всеки път е минавало. Като истерията на поляците за Катин, и фалшивите им обвинения срещу руснаците. Макар че, още тогава се е знаело, че е работа на бандеровците.
А днеска ...
Верно жалка история. Освен че гнусна.