Русия не разреши на германския самолет да закара Навални за лечение в Берлин

OFFNews 21 август 2020 в 09:54 6047 3

Снимка БТА/AP

Алексей Навални

Самолет с медицински екип излетя рано тази сутрин от Германия, за да откара руския опозиционер Алексей Навални на лечение в болница в Берлин, съобщи Би Би Си. 

Първоначално лекуващите го лекари се съгласиха той да бъде преместен, но впоследствие отказваха да го пуснат да излети с мотива, че състоянието му е твърде нестабилно, за да пътува, съобщи говорителката на Навални - Кира Ярмиш в Туитър. 

В организма на Алексей Навални е открито опасно вещество, съобщи директорът на основания от руския опозиционер Фонд за борба с корупцията Иван Жданов, предаде БНР.

От своя страна заместник главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко категорично опроверга тази информация. Той е категоричен, че в организма на Навални не са открити следи от отравяне.

44-годишният Навални се намира в кома в болница в сибирския град Омск, след като вчера по време на полет от Томск към Москва му е станало лошо и самолетът е кацнал аварийно. След това е бил откаран в болница и поставен на командно дишане. Съществуват подозрения, че той е бил отровен със силно халюциногенно вещество.

Вчера на съвместна пресконференция лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон поискаха от Русия да даде яснота около обстоятелствата, довели до влошаване на здравословното състояние на Навални. Малко по-късно германският правозащитник и филмов продуцент Яка Бизил заяви, че всички необходими разрешения за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия са осигурени. 

"Навални би могъл да пристигне в Берлин още днес. В германската столица той ще бъде лекуван в болницата "Шарите". Цената на полета и на лечението ще бъде покрита от частни лица", уточни Бизил.

Алексей Навални е смятан за един от най-яростните вътрешни критици на руския президент Владимир Путин. 

В миналото много руски опозиционери са съобщавали за отравяния. През април миналата година в Уфа писателят и журналист Дмитрий Биков беше хоспитализиран и поставен в изкуствена кома. По-късно той заяви, че е бил отровен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

21.08 2020 в 16:13

Като гледам Биков как се възстанови след отравянето, едва ли и Навални ще е вече същия.

5712

2

tough

21.08 2020 в 12:49

А оправихте го, бравос.

5712

1

tough

21.08 2020 в 12:48

Руския... какво? Лекар навярно. Ма тогава е "Руският". Последно така и не разбрах Омск ли, Томск ли. За някои медии очевидно няма разлика.
 
X

Да помогнем на украинските деца!