Русия изпраща ясно съобщение на Турция: Не правете повече така

OFFNews 26 ноември 2015 в 18:12 14318 11

„Нож в гърба на Русия от съучастници на терористите“. Изразът, който използва руският президент Владимир Путин се появи на първите страници на руските медии заедно с критики срещу Турция за свалянето на руския изтребител Су-24, написа Би Би Си.

Русия настоя, че руският самолет не е напускал сирийското въздушно пространство, макар и все още да няма обективно доказателство за това къде точно се е намирал изтребителят.

Според Турция самолетът е навлязъл в турското въздушно пространство. Въпреки това според данните на Анкара самолетът е бил в небето над Турция едва за 17 секунди, което повдига въпроса за мащаба на ответната реакция, тъй като Турция не е била заплашена.

Руснаци излязоха пред турското посолство в Москва, замеряха го с яйца и камъни, крещяха "убийци".

"Всяка страна разбира, че свалянето на военен самолет може да започне война, затова все вземат всички предупредителни мерки, преди началото на обстрела", коментира пред „Ехото на Москва“ руският политик Генадий Гудков.

Много руски коментатори се съмняват дали действително е имало такова предупреждение.

„Нямаше предупреждение. Нито по радиото, нито визуално. Нямаше никакъв контакт“, заяви и оцелелият руски пилот.

По думите му самолетът е обстрелян отзад. „Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да летят паралелно“, допълни капитан Константин Мурахтин, който е категоричен, че руският самолет не е навлизал „дори и за секунда“ в небето над Турция.

В същото време Анкара пусна аудиозаписи, на които се чуват предупреждения към самолета да промени курса си. Автентичността на записа обаче не е потвърдена.

Външният министър на Русия обяви, че решението да се свали руския изтребител е „планирана провокация“, без да посочва какъв е мотивът на Турция за това.

Руският президент Путин обаче вече обвини Анкара в това, че със свалянето на самолета сътрудничи на „Ислямска държава“. Той допълни, че в Турция купуват от незаконните запаси от петрол на джихадистите.

Путин заплаши Турция със „сериозни последствия“. Все пак това са първите военни жертви за Русия от началото на въздушните удари в Сирия. До момента обаче конкретни мерки не бяха посочени, посочва Би Би Си.

Москва прекрати военните си контакти с Анкара, но дипломатическите канали остават отворени.

Руският външен министър прекарал цял час на телефона с турския си колега. Ние не възнамеряваме да започваме война с Турция, увери света Сергей Лавров след края на разговора.

Вместо това на руските министри е наредено да докладват на Кремъл за всички проекти с Турция за решение за евентуални санкции.

Бъдещето на газопровода „Турски поток“ е под съмнение, има и искане за отмяна на полети до Турция. Москва призова руснаците, които се намират в Турция, да напуснат страната, а на туристическите агенции беше казано да не продават туристически пакети за Турция.

За сметка на това промените в Сирия са по-конкретни.

Засилена е охраната около руската база в Хмеймим с помощта на крайцер. Освен това руските самолети ще бъдат вече защитени със системата S400.

Посланието на Русия към Турция и нейните съюзници е ясно: „Не правете повече така“.

Що се отнася за спасения руски пилот, той казва, че иска да остане и да се бие като разплата за убития си командир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!