Русия бомбардира повече от 40 града в Донбас

OFFNews 26 май 2022 в 12:27 2369 3

Снимка УНИАН

Натовска гаубица FH70 използвана от армията на Украйна.

Русия бомбардира с артилерия и авиация повече от 40 града в източната част на украинския регион Донбас. Разрушени са близо дузина високи сгради, съобщиха властите в четвъртък. Руската армия се опитва да обкръжи украинските сили, превъзхождайки ги числено на някои места.

След като не успя да превземе украинската столица Киев и втория град Харков в тримесечната война, Русия се опитва да установи пълен контрол над Донбас от името на сепаратистите. Индустриалният регион включва Луганска и Донецка област в който бяха създадени, признатите само от Москва "народни републики".

Русия е струпала хиляди войници в региона, атакувайки от три страни, в опит да обкръжи украинските сили, които  държат отбрана в град Северодонецк и неговия близнак Лисичанск. Падането им би оставило цялата Луганска област под руски контрол - основна военна цел на Кремъл.

"Всичко сега е съсредоточено върху Донбас", заяви на брифинг съветникът на украинското вътрешно министерство Вадим Денисенко.

Той информира, че ситуацията е много напрегната, тъй като 25 руски батальонни тактически групи се опитват да обкръжат украинските сили.

Съвместната оперативна група на въоръжените сили на Украйна заяви, че руснаците са разрушили или повредили 47 граждански обекта, включително 38 къщи и едно училище.

"В резултат на този обстрел са загинали петима цивилни и 12 са били ранени". Били са отблъснати 10 руски атаки, унищожени са четири нейни танка и четири безпилотни летателни апарата и са убити 62 "вражески войници", според украинското командване.

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски съобщи, че в Севиродонецк са разрушени 11 високи сгради, а в Лисичанск - осем.

Зеленски заяви, че руските войски силно превъзхождат украинските сили в някои части на източната част на страната и че Киев безуспешно се опитва да договори размяна на пленници с Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

26.05 2022 в 12:54

Бой по руската сган!
https://t.me/kyivoperativ/97967?single

1767

2

fiki

26.05 2022 в 12:51

няма страшно, спасяват ги от бомбардиране чрез бомбардиране

1331

1

ваксиниран

26.05 2022 в 12:37

"Те сами се бомбардират!" Овчари нещастни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!