Румънско село на война срещу сондите за шистов газ на „Шеврон“

Последна промяна на 07 декември 2013 в 17:46 3153 8

Протест срещу добива на шистов газ
Протест срещу добива на шистов газ

Стотици румънци излязоха на поредна демонстрация срещу проекта на американската компания „Шеврон” за проучвания за шистов газ в село Пунгещи, предаде Франс прес.

В началото на седмицата „Шеврон” поднови работа в Пунгещи след силова намеса на румънската жандармерия срещу селяните, които от месец и половина протестират срещу добива чрез спорния метод хидрофракинг.

Днес жителите на Пунгещи, към които се присъединиха активисти-противници на шистовия газ, успяха да пробият през загражденията на жандармерията и за кратко да проникнат на терена, където „Шеврон” започна да копае кладенец.

„Шеврон, върви си у дома!" и „Аз съм срещу шистовия газ!", гласят лозунгите и плакатите, размахвани от протестиращите.

„Искаме „Шеврон” да напусне страната, искаме нашата земя да не бъде замърсена от търсенето и извличането на шистов газ чрез хидравличен фракинг", заяви един от протестиращите - 33-годишният Адриан Пана.

Пунгещи е в североизточна Румъния, където „Шеврон“ получи три разрешения от румънското правителство за проучване и експлоатация на находища на шистов газ. Местните хора се опасяват от последиците за околната среда от фракинга. Методът, популярен в САЩ, бе забранен във Франция и в България заради вредните последици за околната среда.

Демонстрантите също така поискаха оставката на премиера Виктор Понта. Докато беше в опозиция, Понта беше срещу шистовия газ, но впоследствие стана пламенен поддръжник на този енергиен източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2013 в 14:23

При добива на нефт се нагнетява вода през сондажи за да изтласква нефта от периферията към центъра на находището така че кухини не остават. Пък и въобще това не са някакви подземни резервоари където нефта се плиска като езеро а пропити с нефт пористи скали. Няма начин да стават кухини. Такива има например при подземният добив чрез илужване на сол при Провадия и то огромни. Да има там земетресения?

По логиката на "природозащитниците" в Добруджа не трябва да се добива вода с хидрогеоложки сондажи от Валанжа защото ще останат кухини и ще има земетресения. Същият този Валанж където е "водата на България" според тях. Да, ама хората отдавна си вадят вода от там и земетресения няма. Какво искате от неграмотници които отгоре на това силно намирисват на рубли?

Впрочем кухини ще има и при подземната газифификация на въглищата в Добруджа която настойчиво ни предлагат руснаците и вече провеждат изследвания. А въглищата са непосредствено под водите на Валанжа а не на 5 км дълбочина както шистите. И при това непълно горене за газификация се образуват стотици вредни вещества. Но там "природозащитниците" си мълчат. Както си мълчат за руският Южен поток и за руският Нефтохим който обгазява Бургас.

Ключовата фраза в статията е "...премиера Виктор Понта. Докато беше в опозиция, Понта беше срещу шистовия газ, но впоследствие стана пламенен поддръжник на този енергиен източник."

Оше когато БСП се бореше за мораториум казах, че когато БСП дойдат на власт ще поискат свалянето му. Така и стана, да си спомняте изявлението на министъра на околната среда? Но сега БСП са заети с други по-големи кражби и са оставили горещият картоф настрани. Обаче може да сте сигурни, че ако изкарат пълен мандат ще се сетят и за това. Само че лицензията ще я има не Шеврон а някоя офшорка с руски и български олигарси.

https://www.balkanleaks.eu/media/OporniTochki2/0079.html
Шистов газ - опорни точки

08.12 2013 в 10:24

Ъхъ, ти и си олигофрена.
Единствените антропогенни земетресения които се случват, са след добива на полезни изкопаеми. По очевидни причини, поне някак забележими са тия от изчерпаните находища на нефт и газ. Може да се случи плитък купол да се срути, и тогава на неговото място се образува падина.
Атомен взрив с подходяща мощност уплътнява прилежащата структура, и остъклява стените. Вторична радиация няма, и това е готов резервоар за нефтопродукти, вода, или каквото друго трябва.

08.12 2013 в 10:11

Да де, ама в цяла Европа първоначалните оценки се оказаха завишени от няколко, до десет пъти. Това е много. Което значи че само ще внасяме питейна вода, без да ставаме шейхове.

08.12 2013 в 10:07

FUD и дезинформация в предния коментар.

08.12 2013 в 00:26

Изключително точно.

Още повече и до ден днешен никой не е казал какво се прави с извлечената обратно вода. Бухат си е в едни изкуствени езерца и там чакаме какво? Да се самопречисти? Няма пречиствателна станция в света която да може да пречисти тази вода, но пък редовно има наводнения и други природни бедствия които е вкарват обратно токсичните води в природата.

http://3.bp.blogspot.com/-w5xbay5ksSc/Tel7oImL4-I/AAAAAAAAAlE/7fQRujrZbFM/s1600/hydrolic-fracking-1000.jpg Ето това се предполага да пази токсичните води ...

Иначе братушките ги боли за фракинга - ония гърмят атомни бомби под-земята и к'вото стане .. пълна олигофрения.

07.12 2013 в 20:58

УВАГА: FUD и дезинформация в предния коментар.

07.12 2013 в 20:13

"Пише се Пунджещ. ВъзмОтителна неграмотност. "
Нали ? :)

07.12 2013 в 18:51

Пише се Пунджещ. Възмотителна неграмотност. А Румъния е северна съседка на България.
Освен това в Румъния социалистите са истински социалисти от европейски тип и не са подвластни на евтини руски протестчета с по 100 човека "милеещи за природата" и работещи в полза на енергийната хегемония на Путинеску. Румъния никога не е обичала да работи с крадци като Путя и никога няма да заобича.
 
X