Задържаха 18 британци на протест срещу шистовия газ

Николаос Цитиридис 13 август 2013 в 11:45 2063 6

Протест срещу добива на шистов газ
������������ ��� �� ������ ����� ��, 1 �� 2013 ���� ��������������� ��� ���, ������������������ ������, ����������������� ������ ��������� ������� ��� ����� "Shell" ����"�� ���� ������������������� ������ ��� ���������� / ���

18 души бяха задържани след протест срещу добива на шистов газ чрез хидрофракинг във Западен Съсекс, Великобритания, предава "Евро Нюз".

Въпреки че на Острова има огромни запаси от шистов газ, който може да задоволи потреблението на британската икономика за 100 години, протестиращите смятат, че методът за добиване на газа може да предизвика замърсяване на подпочвените води с химикали и дори да причини земетресения.

Хидравличното разбиване представлява процес, при който се създават и доразвиват пукнатини в скалния слой, като се впръсква течност под високо налягане. Самото създаване на пукнатините се прави чрез сонда, която прониква в скалата на мястото, където се намира находището, с цел да се увеличи екстракцията на нефт и природен газ.

Британският премиер Дейвид Камерън вчера направи изказване, в което подкрепи добива на шистов газ чрез хидрофракинг. Според него, "ако не се подкрепи тази идея, Великобритания ще пропусне възможност за подпомагане на домакинствата в страната".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови