"Шеврон" рекламира шистовия газ с видео на български

OFFNews 12 юли 2013 в 14:29 4384 9

Шеврон отвори офис в Нови Пазар. Снимка: БГНЕС
Шеврон отвори офис в Нови Пазар. Снимка: БГНЕС

Българското представителство на американската компания „Шеврон“ пусна рекламно видео за добива на шистов газ днес в профила си в Туитър. Краткото филмче, заснето в американския щат Пенсилвания, показва местните общности като отговорни за земята и природата си граждани, които същевременно са приели в тяхна територия да се добива газ от шисти с хидравлично разбиване (хидрофракинг), и да са съсобственици в „Шеврон“.

Част от героите на рекламното видео са земеделци, които заявяват, че ги е грижа за земята им и не биха допуснали посевите им да бъдат замърсени. Посланието на филмчето е, че някои западащи и обезлюдени от десетилетия градчета били съживени от добива на шистовия газ.

Преди 2 години американската компания бе на път да придобие разрешение за проучване за шистов газ в района на гр. Нови пазар от правителството (тогава на ГЕРБ). Разрешението щеше да бъде дадено без шум, ако тогавашният икономически министър Трайчо Трайков не бе обявил, че проучването касае непознатия все още в страната добив на газ от шистови скали по технологията хидрофракинг.

Информацията предизвика остро гражданско недоволство и протестни шествия в цялата страна. Те принудиха парламента да гласува пълен мораториум както върху добива, така и върху проучванията за шистов газ по спорната технология. Така проектът на „Шеврон“ да сондира бе замразен.

Преди дни правителството в съседна Румъния обаче, въпреки многохилядните протести в големите градове на страната, разреши на „Шеврон“ да проучва находища на шистов газ недалеч от българската граница край Дуранкулак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!