Ромни победи Обама в първия им сблъсък (ОБНОВЕНА 12:40)

Елица Мартинова 04 октомври 2012 в 07:59 1739 0

Барак Обама, Мит Ромни, Снимка: CBS
Барак Обама, Мит Ромни, Снимка: CBS

Кандидатът за Белия дом на Републиканската партия Мит Ромни надделя в първия пряк сблъсък между него и президента на САЩ Барак Обама, предаде Си Ен Ен.

Ромни е спечелил одобрението на 67% от зрителите, сочи социологическо проучване на CNN/ORC, проведено веднага след края на телевизионния сблъсък между двамата претенденти.

Само 25 на сто от хората са заявили, че по-убедителен е бил Барак Обама.

Дебатът се проведе в сряда вечер в университета в Денвър, щата Колорадо. Двамата кандидати за Белия дом говориха за вътрешната политика и икономиката на САЩ.

Барак Обама зае нападателна позиция и обвини своя конкурент, че идеите на опонента му са неработещи. Той подчерта, че ако се съкрати бюджетния дефицит, без да се увеличат данъците, както предлага Ромни, това ще съсипе инвестициите за здравеопазване и образование.

„Ако имате толкова небалансиран подход, това значи, че ще съкратите рязко инвестициите ни в училищата и образованието. Конкретно това означава 30-процентово съкращение в програмите за хората от третата възраст в старческите домове, за децата инвалиди и това не е правилната стратегия”, категоричен бе Обама.

В отговор, републиканецът посочи, че програмата на Обама ще доведе до по-ниски на доходи и ще увеличи безработицата. 

„Възгледите на президента са сходни с тези, които той имаше преди четири години – за по-голяма администрация, с повече разходи, повече данъци, повече регулации. Резултатът от това е, че бюджетният дефицит остава над 1 трилион долара въпреки обещанията на г-н Обама да го намали наполовина”, каза той.

Настоящият американски президент се постара да изтъкне положителните аспекти на управлението си,  като  напомни, че страната е успяла да преодолее най-тежката криза от времената на Великата депресия.

Според общото мнение на наблюдателите Обама се е опитал да бъде по-настъпателен, но отговорите на Ромни са били по-стегнати и хладнокръвни.

На 16 и 20 октомври двамата претенденти ще дискутират по въпроси от външната политика на страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови