Барак Обама се включи официално в президентската надпревара

Вероника Шербанова 07 септември 2012 в 17:15 1412 0

Барак Обама се включи официално в кандидатпрезидентската надпревара. Снимка: Reuters
Барак Обама се включи официално в кандидатпрезидентската надпревара. Снимка: Reuters

Барак Обама официално се включи в надпреварата за президент на САЩ за предстоящия мандат, след като прие президентската номинация на конгреса на Демократическата партия в Шарлът, Северна Каролина. 

„Изборът, пред който са изправени американците, няма да бъде просто между двама кандидати или две партии. Това ще бъде избор между два различни пътя за Америка, избор между две фундаментално различни виждания за бъдещето”, обяви в речта си Барак Обама.

"Нашата борба е да възстановим ценностите, които изградиха най-голямата средна класа и най-силната икономика, която светът някога е познавал", подчерта той.

В речта си демократът направи и първите обещания - да съкрати бюджетния дефицит с над 4 млрд. долара за период от 10 години, да създаде 1 милион разботни места в производството до 2016 г. и още 600 000 в добива на природен газ до 2020 г.

Кандидатът за президент на демократите обеща още да съкрати двойно ръста на таксите за образование.

„Няма да се преструвам, че пътят, който предлагам, е лесен или бърз. Никога не съм го правил. Не ме избрахте, за да ви казвам това, което искате да чуете. Избрахте ме, за да ви казвам истината. А истината е, че ще ни отнеме повече от няколко години, за да решим проблемите, натрупани за десетилетия”, обяви Барак Обама.

Той заяви, че парите, които ще бъдат спестени при прекратяването на военните действия в Иран и Афганистан, ще бъдат вложени в „малко държавно строителство”.

Президентът обяви и предизвикателствата, пред които ще трябва да се изправи. Сред тях той посочи осуетяването на терористичните актове, овладяването на кризата в Европа и ангажиментът на САЩ по отношение на сигурността на Израел.

Обама отправи и редица критики към своя опонент Мит Ромни. "Републиканските ми опоненти са нови във външната политика, но от това, което чухме и видяхме, искат да ни върнат в ерата на грешките, стрували на Америка толкова скъпо. Не наричате Русия наш геополитически враг номер едно , освен ако не сте заседнали във времето на Студената война”, каза той.

Барак Обама и Мит Ромни ще се изправят един срещу друг на изборите на 6 ноември тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови